Utredning: 30 000 svensker doper seg regelmessig

- Ingen grunn til å tro at situasjonen er noe annerledes i Norge, sier Margaret Tveitan i Antidoping Norge.

Utredning 30 000 svensker doper seg regelmessig21
Margaret Tveitan i Antidoping Norge oppfordrer de som sliter med dopingbruk og trenger hjelp, om å skrive eller ringe til Dopingkontakten.

Gerhard Larsson er talsmann for NKD (nationellt kompetensutvecklingsprojekt för dopningsproblematik) - ekspertgruppen som på oppdrag fra regjeringen gjennomførte "Missbruksutredningen" i Sverige fra 2009 til 2011.

Utredningen ble lagt frem for fem år siden, og fastslo at det var cirka 10 000 svensker som regelmessig dopet seg med anabole steroider og hormonpreparater.

I en ny utredning, som Larsson har gjennomført sammen med en rekke av landets fremste eksperter, har de imidlertid kommet frem til at antallet regelmessige dopere er tre ganger så høyt som først antatt.

- Vi anslår at 30 000 svensker bruker dopingpreparater regelmessig, og ytterligere 10 000 er tilfeldige brukere uten å være avhengige, sier Larsson til den svenske kanalen SVTs side.

- Overrasker meg ikke

Tirsdag denne uken var han til stede på en antidopingkonferanse i Örebro for å snakke om utredningen. I den slår de også fast at dopingmisbruk har blitt vanligere blant både menn, kvinner, yngre personer og vanlige mosjonister som ønsker å se attraktive ut.

- Tallene overrasker meg ikke, og det er ingen grunn til å tro at situasjonen er noe annerledes i Norge. Mørketallene er store, sier Margaret Tveitan, som er rådgiver i avdeling for forebygging og folkehelse i Antidoping Norge.

- Hva skal man gjøre i Norge om man sliter med dopingbruk og ønsker hjelp?

- Da bør man ta kontakt med Dopingkontakten. Det kan man gjøre helt anonymt - enten på telefon eller skriftlig via vår hjemmeside. Når vi hører hva henvendelsen gjelder, kan vi enten hjelpe direkte, eller henvise vedkommende videre, sier Tveitan.

- Har vi et liknende tallmateriale som sier noe om hvor mange som doper seg i Norge?

- Dessverre har vi ikke slike tall for Norge. Ut ifra de henvendelsene vi får, tyder imidlertid alt på at doping er et økende problem blant unge, og de som tar kontakt med oss er helt nede i 13-årsalderen, sier hun.

Appell til regjeringen

I den nye svenske utredningen etterlyser Larsson både kunnskap og nasjonale retningslinjer for hvordan man skal behandle dopingbrukerne. Han kommer også med en appell til regjeringen om å bidra med penger til å opprette et nasjonalt kompetansesenter i Örebro, samt fem regionale mottak som "Dopningsmottagningen" i Örebro kan støtte.

- Nå håper vi at regjeringen skal skyte inn penger slik at dette blir virkelighet, sier Larsson.

Spørsmål om doping?Spør Dopingkontakten - helt anonymt!