Slutter å bruke ADAMS for medisinsk fritak

Antidoping Norge endrer rutinene etter hackerangrepet mot ADAMS.

Slutter a bruke adams for medisinsk fritak9

ADAMS (Anti-Doping Administration and Management System) er WADAs system for utøvere til å legge inn utøverinformasjon. Systemet benyttes av internasjonale særforbund og nasjonale antidopingbyråer for å planlegge og følge opp dopingkontroller. Det benyttes også til å lagre informasjon og behandle det som kalles medisinske fritak (TUE).

Antidoping Norge har over flere år brukt ADAMS for utøverinformasjon og oppfølging av kontroller. Omtrent 1. juni 2016 tok vi det også i bruk for å lagre informasjon om medisinsk fritak. Dette skjedde etter en lengre prosess som involverte både WADA og Datatilsynet i Norge.
Det ble som del av denne prosessen avklart at Antidoping Norge formelt sett ikke eide personopplysningene i WADAs database, og at dette dermed ikke var omfattet av norske regler da databasen er plassert i Canada.

- Med de siste dagers opplysninger, ser vi nå behov for å endre våre rutiner til vi har brakt klarhet i situasjonen etter hackerangrepet mot ADAMS. Vi vil med umiddelbar virkning slutte å bruke ADAMS for å behandle medisinsk fritak da disse inneholder medisinsk informasjon. Vi har samtidig bedt WADA om å fjerne den medisinske informasjon som ligger ved de medisinske fritak som er utstedt av Antidoping Norge siden vi startet å bruke ADAMS til dette formålet ca. 1. juni i år, sier daglig leder Anders Solheim.

Han sier det er for tidlig å si hva som nå skjer videre, men Solheim vil avvente videre utspill og undersøkelser fra WADAs side.

- Jeg opplever at WADA tar denne situasjonen på alvor, men vi ønsker å gjøre det vi kan for å sikre at ikke ytterligere informasjon kommer på avveie, sier Anders Solheim.

Det er i Norge ca. 140 meldepliktutøvere som benytter ADAMS for å oppdatere sin utøverinformasjon. Informasjonen som hackerne besitter hevdes å bli knyttet til deltakere under OL i Rio de Janeiro.

- Vi har bedt WADA om å undersøke om norske utøvere kan være rammet, og få oversendt relevant informasjon fra WADA dersom så er tilfelle. Vi vil uansett ta våre forholdsregler slik situasjonen er nå, sier Solheim og har følgende oppfordring til ADAMS-brukere:

- Dersom det er noe utøvere reagerer på ved bruk av ADAMS, så ikke nøl med å kontakt med oss i Antidoping Norge.

Antidoping Norge har i løpet av dagen også opprettet en god dialog med Datatilsynet om hvordan dette bør håndteres videre for norske utøvere.

* I forbindelse med hackerangrepet mot ADAMS skal det være benyttet en metode som kalles phishing. Phishing er en form for nettangrep hvor hackerene forsøker å få brukeren til å oppgi brukernavn og passord. Som regel ved å sende e-post med beskjed om å logge seg på for å oppdatere kontaktinformasjon eller en tilsvarende beskjed. E-posten vil da inneholde en link som går til en falsk webside slik at hackerene får brukernavn og passord når man forsøker og logge på. For å unngå phishing-angrep kan det være greit å aldri følge linker i e-poster som oppfordrer til å logge inn på websider, men heller åpne websiden på egenhånd og så logge seg på.

Les også:Solheim: - Et svært alvorlig angrep

Les også:WADAs pressemelding om hackingen