Slik vil de styrke antidopingarbeidet

17 nasjonale antidopingbyråer møttes i København.

Slik vil de styrke antidopingarbeidet9
TOPPMØTE: 17 nasjonale antidopingorganisasjoner var samlet i København denne uka, blant dem var Norge representert. Her er det Travis Tygart fra USADA som holder et innlegg. Foto: Joseph de Pencier/iNADO

Mandag og tirsdag denne uken møttes 17 nasjonale antidopingbyråer (NADO-er), deriblant Antidoping Norge, i København for å diskutere hvordan man kan styrke vernet av de rene utøverne i internasjonal idrett.

I løpet av de to dagene ble det blant annet diskutert hvordan man kan effektivisere NADO-ene, behovet for å styrke WADA gjennom større uavhengighet, mer åpenhet og økte tilskudd, og den grunnleggende interessekonflikten som ligger til grunn når viktige antidoping-beslutninger kontrolleres av idrettsorganisasjoner.

«Bukken og havresekken»

- Det ble gitt sterk støtte til at WADA må styrkes. Det innebærer blant annet at WADA må gis bedre muligheter for å føre et strengt tilsyn med antidopingorganisasjonene, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, og fortsetter:

- Det ble tydelig framført at det må jobbes for at kontroll og påtale må skilles ut av idrettsorganisasjonene, tilsvarende den modellen vi har i Norge. Det må jobbes for å sikre uavhengighet og fjerne interessekonflikter. Vi har i internasjonal idrett og i antidopingarbeidet lidd under at det har vært for mye «bukken og havresekken».

Beskytte varslere

I København ble det også tatt til orde for reformer som skal bidra til å beskytte varslere som Julia Stepanova og mannen Vitalij. Ekteparet spilte en sentral rolle i avsløringen av den systematiske, statlig styrte dopingen i russisk idrett.

- Varslere må i enda større grad beskyttes og honoreres, og antidopingorganisasjoner må sikre at det er gode systemer for å motta og behandle innspill og tips. Vi har sett gjennom Stepanova-saken hvor viktig varslere er for å avdekke doping, sier Solheim.

I tillegg til Norge, var Australia, Østerrike, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Japan, Nederland, New Zealand, Sverige, Singapore, Sveits, Storbritannia og USA representert på møtet i København. Det var også iNADO (Institute of National Anti-Doping Organisations).

Les pressemeldingen her!