Ny anonym varslingskanal for doping i idretten

Dopingvarsel er navnet på den nye varslingskanalen for doping i idretten. Varslingskanalen sikrer anonymiteten og sikkerheten til den som varsler om doping.

Ny anonym varslingskanal for doping i idretten9

Pressemelding 9. mars 2016

Antidoping Norge (ADNO) lanserer en ny varslingskanal. Med Dopingvarsel gis utøvere, ledere og andre mulighet til anonymt å fortelle om kunnskap, mistanker eller bekymring knyttet til potensielle brudd på dopingbestemmelsene.

- Antidopingarbeidet er i stadig utvikling og det er avgjørende at vi benytter ulike virkemidler og metoder for å etterforske, påtale og sanksjonere mot de som ønsker å jukse. Doping er et mer omfattende problem enn det testing alene kan fange opp. Ikke minst gjelder dette muligheten til å påtale og utestenge de som ønsker å profittere på idrettsutøveres suksess, som ledere, trenere eller annet støttepersonell, sier daglig leder Anders Solheim.

- Vi har de senere årene erfart hva varsling og varslere kan bidra til med tanke på å avdekke doping i internasjonal toppidrett. Vi som antidopingorganisasjon har da et ansvar for å legge til rette for dette på en god måte, understreker Solheim.

Samarbeid med PwC
Den nye tjenesten er opprettet i samarbeid med PriceWaterhouseCoopers (PwC) og er en nettbasert løsning utviklet av det danske selskapet Got Ethics. Dopingvarsel gir mulighet for fullstendig anonym og kryptert kommunikasjon med den som varsler.

- Vi har selvsagt også tidligere hatt en mulighet for å motta varsler, tips og innspill, men gjennom dette samarbeidet med PwC vil vi på en helt ny måte legge til rette for anonym varsling for den som ikke ønsker å oppgi identitet. Vi tror det vil bidra til å kunne senke terskelen for å ta kontakt med oss. Systemet legger også til rette for å føre en anonym dialog med den som varsler, sier Anders Solheim.

Anti Doping Danmark har tatt i bruk tilsvarende system som Antidoping Norge nå gjør, og også andre antidopingorganisasjoner vurderer å gjøre det samme.

- I næringslivet har vi mange eksempler på blant annet alvorlige korrupsjonssaker som har blitt avdekket ved at enkeltpersoner har varslet om kunnskap eller mistanke. Vi ser at det oppleves som enklere å stå fram med det man vet når man kan velge å være anonym. Ofte er det nettopp frykten for represalier som hindrer personer i å fortelle det de vet, sier leder for PwC gransking Pål K. Lønseth.

NIF har tro på varslingskanalen
Antidoping Norge håper nå alle som vet noe om mulig dopingbruk vil ta i bruk den nye varslingskanalen. Norges idrettsforbund deler oppfordringen.

- Idrettsforbundet ønsker velkommen Antidoping Norges etablering av varslingskanalen. Etter revisjonen av World Anti-Doping Code (WADC), som nå er inkorporert i NIFs lov, har etterretning og varsling blitt løftet som gode virkemidler i antidopingarbeidet; ved siden av tradisjonelle dopingtester. Jeg har stor tro på at det nye varslingssystemet også vil øke bevisstheten om antidopingarbeidet, og bidra positivt til å sikre en ren idrett og fair play, sier Kristin Kloster Aasen, 1. visepresident i Norges idrettsforbund, og legger til:

- Varslingskanalen vil gjøres tilgjengelig på idrettsforbundet.no og vi oppfordrer også særforbund, idrettskretser og idrettslag til å gjøre det samme, sier Kloster Aasen.


KONTAKTPERSONER:
Anders Solheim, daglig leder Antidoping Norge
Tlf: 419 00 309 / 419 00 306

Kristin Kloster Aasen
, 1. visepresident i NIF
Tlf: 958 85 844