- Det har vært en helt fantastisk reise

Fire år. 418 foredrag. Over 52 000 tilhørere. Torsdag 1. desember fortalte Morten Heierdal historien om sitt eget dopingmisbruk for foreløpig siste gang.

Det har vaert en helt fantastisk reise43
Morten Heierdal i Antidoping Norge.

Vi spoler tiden nesten fire år tilbake. I Indre Østfold fengsel, avdeling Trøgstad, sitter Morten Heierdal og soner det siste halvåret av en voldsdom. Mens han sitter inne har han fått en mulighet han har bestemt seg for å gripe med begge hender.

Antidoping Norge har gått sammen med Norges idrettsforbund om en ny holdningskampanje hvor de har som mål å løfte frem og belyse antidopingarbeidet på en ny måte. Norsk Tipping blir med som økonomisk støttespiller. Til kampanjen, som har fått navnet "Ærlig talt", trenger de sterke og markante stemmer til å gå i front, og det er slik de kommer i kontakt med Heierdal.

Som mangeårig dopingmisbruker har han en historie å fortelle, og nå ønsker han å bruke sin egen brokete fortid til å hjelpe andre.

12. januar 2013 er en dag han aldri kommer til å glemme. Kampanjen skal lanseres under Idrettsgallaseminaret på Hamar, med Morten som en av hovedtalerne.

- Kultursjokk

- Jeg fikk innvilget velferdspermisjon fra fengselet i Trøgstad og satte meg på toget til Hamar for å fortelle min historie på Idrettsgallaen. Det var et skikkelig kultursjokk. Fra å ha startet dagen med de vanlige rutinene i fengselet, gikk jeg til å stå på en scene foran 450 prominente gjester med en lyskaster plantet rett i ansiktet. Jeg hadde aldri holdt et foredrag i mitt liv, jeg var veldig nervøs, og det syntes nok på hele meg. Men responsen var fantastisk, sier Heierdal.

Ærlig Talt:Les Mortens historie her

Etter 25 intense minutter på scenen var det hele over. Dette var første gang noensinne han hadde fortalt historien fra start til slutt på denne måten. Nå var det gjort. Et drøyt halvår senere, 22. juli 2013, var han ferdigsonet og 1. august ble han engasjert som foredragsholder for Antidoping Norge. Resten er en sterk historie, akkurat som Mortens historie i seg selv.

- Vi var på jakt etter sterke og ærlige historier, og samtidig søkte vi etter gode formidlere. Morten har klart å kombinere dette på en unik måte. Da vi så den nerven han traff fra scenen under Idrettsgallaseminaret, skjønte vi at historien kunne utgjøre en forskjell. At han skulle ende opp med å fortelle den til så utrolig mange mennesker, at han skulle ha ork til å stå på så mange scener over det ganske land, var det imidlertid umulig å se for seg. Vi er både imponert og takknemlig for den innsatsen Morten har lagt ned for antidopingarbeidet, sier kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor H. Byfuglien, som hadde ideen bak og ledet arbeidet med "Ærlig talt"-kampanjen.

418 foredrag

Nå, snart fire år senere, har Heierdal fortalt historien sin 418 ganger, for mer enn 52 000 mennesker. Det har blitt haugevis med avisopplag, i lokal- og nasjonal media. Torsdag 1. desember ble Mortens historie fortalt for foreløpig siste gang. Det skjedde i Tromsø, på et seminar som handlet om konsekvensene dopingmisbruk får for pårørende.

- Det har vært en helt fantastisk reise, men det var på tide å si stopp nå. Det er godt å være ferdig, men samtidig er det litt vemodig å ikke skulle fortelle historien min mer. Responsen har nemlig vært helt fantastisk, og jeg opplever at det jeg har gjort de siste årene har betydd mye for veldig mange, sier han.

- Har det vært slitsomt å få så mye oppmerksomhet rundt seg selv og sin egen historie?

- Vel, jeg har åpnet meg opp og fortalt om noe sårt, noe jeg ikke er veldig stolt av. Det er ikke alltid like hyggelig. Responsen fra de som har hørt historien har imidlertid gjort det lettere, og opp gjennom årene har jeg truffet utrolig mange spennende og interessante mennesker som jeg har lært masse av.

- Er det noen episoder som har gjort ekstra sterkt inntrykk på deg?

- Ja, helt klart. Jeg husker jeg var på Vestlandet for å holde fem foredrag for en tid tilbake, og under det siste foredraget følte jeg at det gikk litt trått. Tre måneder senere tikket det imidlertid inn en e-post fra en ung gutt som fortalte meg at han hadde havnet på dette foredraget ved en tilfeldighet. Han skrev at han i denne perioden hadde mistet både kjæresten og jobben, og at han opplevde å være i en krise. For å komme seg ovenpå igjen, hadde han kjøpt steroider og planla å gjennomføre en kur. Etter å ha vært til stede på foredraget, slo han imidlertid fra seg disse planene og kastet steroidene. I e-posten takket han meg for å ha hjulpet ham med å unngå en stor smell tidlig i livet. Nå hadde tilstanden endret seg, og han hadde både fått seg ny jobb og truffet en ny jente. Livet smilte.

- Hvordan skal vi få unge til å ta de riktige valgene i møte med doping?

- Kunnskap er nødvendig. Kunnskap er makt. Mye av informasjonen som finnes der ute får man fra andre brukere, enten man kjenner dem direkte eller finner dem på nett. Denne informasjonen er gjerne unyansert og bagatelliserer bivirkningene av dopingbruk. Jeg tror det er viktig å få unge til å forstå at det som regel koster mer enn det smaker, sier han.

- Hvordan har innsatsen mot doping i samfunnet utviklet seg under din tid i Antidoping Norge?

- Det kom et lovforbud mot doping samme året som jeg begynte, og dette har helt klart hatt en positiv effekt. Nå er innsatsen mer samordnet, og på tvers av fagfelt har man klart å skape gode rutiner for å komme dopingbruket til livs. Innsatsen er godt forankret gjennom lokale og fylkeskommunale samarbeid, og gjennom systematisk arbeid inn mot skoler, politi og treningssentre.

- Hva håper du å ha oppnådd med å fortelle livshistorien din 418 ganger?

- Jeg håper å ha bidratt til en kunnskapsheving, både hos de som er direkte berørt av doping og de som vurderer å prøve det. Jeg håper å ha bidratt til å gjøre foreldre mer årvåkne og ungdom mer kritiske. Forhåpentligvis har min historie bidratt til endringer i verdier og holdninger hos folk, slik at de ser at det er helt andre ting som betyr noe enn en flott kropp.

- Hva gjør du nå?

- Nå har jeg kommet til et stadium hvor jeg føler jeg er mye mer enn den tidligere brukeren. Jeg skal fortsette i Antidoping Norge, men ønsker å tre ut av rampelyset og bruke kompetansen og erfaringen min til å spre kunnskap om doping på andre måter.