- Bedre OL-testing enn noensinne

Rune Andersen har vært sentral i planleggingen av Rio-OL.

Bedre ol testing enn noensinne3
Spesialrådgiver i Antidoping Norge, Rune Andersen, har bistått IOC med å bygge opp et antidoping-program til Rio-OL.

I 2014 fikk Antidoping Norge forespørsel fra IOC om bistand til å organisere antidopingarbeidet under sommerlekene i Rio. Det ble inngått en avtale som gikk ut på at representanter fra Norge skulle bistå IOC med utviklingen av et antidoping-program for Rio 2016.

Les også:IOC bruker norsk antidopingkompetanse mot Rio-OL

Spesialrådgiver Rune Andersen fikk hovedansvaret for dette, og han forteller at det har vært et omfattende arbeid.

- Det stiller personell fra Antidoping Norge, og det har lenge vært planlagt hvordan kontrollene skal avvikles så effektivt som mulig. Vi har også oppfordret internasjonale særforbund og nasjonale antidopingorganisasjoner til å identifisere hvilke utøvere som skal til OL, for så å teste dem effektivt i forkant. Slik kan man føle seg så sikker som det er mulig å bli på at de som reiser til OL er testet, og - forhåpentligvis - dopingfri, sier Andersen.

Forebyggende effekt

Han forteller at IOC også har et omfattende samarbeid med en rekke nasjonale antidopingorganisasjoner. Utøvere skal testes utenfor konkurranse, og testingen foregår på bakgrunn av informasjon innhentet fra mange ulike kilder.

- Amerikanske friidrettsutøvere kan for eksempel testes hvor enn de befinner seg i verden. De har et stort apparat man kan kontakte og be om tester, spesielt om man sitter på informasjon om at de har blitt testet lite. Det har blitt jobbet med å effektivisere dette systemet frem mot OL, og dette har naturligvis en forebyggende effekt. Utøverne vet hva som foregår, og ser at det kan bli vanskelig å jukse, sier han.

Les også:- Er det gjort tilstrekkelig i Russland?

Antidoping Norges spesialrådgiver beskriver dopingapparatet i Rio som mer velregissert enn under noe annet OL. Grunnen til det er naturlig nok lærdom og erfaringer fra tidligere mesterskap. Det var først under Torino-OL at testarbeidet var etterretningsbasert, og på denne tiden jobbet Andersen i WADA.

Dopingskandale

- Antidoping Norge var engasjert for å drive testing i Torino, og det var blant annet kontrollører fra Norge som oppdaget at den utestengte østerrikske treneren Walter Mayer var til stede under lekene og var hos utøverne han tidligere hadde trent. Dette ledet jo etter hvert til opprullingen av dopingskandalen i østerriksk langrenn, sier han - og fortsetter:

- Jeg tror ikke antallet tester kommer til å være høyere i Rio-OL, men kvaliteten på testingen tror jeg blir bedre enn noensinne. Hver eneste test må gjøres rede for, og det må foreligge en klar plan og mening bak alt man foretar seg.

- Er dopingarbeidet nå så solid at vi kan få et helt rent OL?

- Det er det nok ikke. Det er alltid noen som tøyer strikken og prøver seg på noe. Med dette systemet, samt muligheten for å re-teste prøver, tror jeg imidlertid at nettet kommer til å snøre seg tettere sammen rundt juksemakerne. Utøverne blir nødt til å tenke seg om en gang til. Folk kommer til å bli tatt, men sannsynligvis er det også noen som slipper unna. Det forteller bare at vi er nødt til å bli enda flinkere i arbeidet for å holde idretten ren, sier han.

Antidoping Norge stiller med fire kontrollører i OL i Rio. IOC og Rio 2016 har også leid inn UK Anti-Doping for å bistå i etterretningsarbeidet.