Treningspause - en motivasjon for doping?

Andre episode av Antidoping-podden tar for seg en bekymring mange treningsglade har kjent på når treningssentrene har vært stengt. Hva skjer med kroppen i en treningspause?

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Facebook EV
Erlend Vada er en av landets mest respekterte personlige trenere.

Siden Norge stengte ned 12. mars har treningssentrene landet rundt vært stengt. Mange har funnet gode alternative løsninger ute, men for de som driver med styrketrening har det likevel vært utfordrende.

Antidoping Norge merker gjennom chattetjenesten Dopingkontakten at flere unge vurderer å ta dopingmidler fordi de er redde for å miste muskler, siden de ikke får trent med tunge vekter på et treningssenter.

Hør podkasten her eller på Apple og Spotify

Mister mindre muskelmasse enn mange tror

Men er det egentlig slik at man mister mye muskelmasse i en treningspause? Erlend Vada er en av landets mest respekterte personlige trenere, har master i idrettsvitenskap og foreleser på Norges idrettshøgskole. Han har også en bakgrunn som friidrettsutøver, med gull fra junior-NM.

Vada forteller i podkasten Antidoping-podden at man ikke mister like mye muskler som folk kanskje tror.

– Det er mange som blir bekymra og jeg kjenner meg litt igjen selv også. Men hvis vi går inn på det vi egentlig vet, så kommer det litt an på. Man kan tape ganske mye, men det gjelder spesielt om man blir ekstremt inaktiv. I en hverdagssetting hvor vi er i bevegelse, men ikke trener er reduksjonen mye mindre enn vi innbiller oss, sier Vada.

Han forteller at du kan komme til å merke at du ikke vil løfte like mye når du prøver de samme øvelsene når treningssenteret ditt åpner, men at muskelmassen ikke nødvendigvis blir redusert.

– Det som kanskje er det viktigste for mange: muskelmassen ser ikke ut til å bli redusert like mye. Det er det flere studier som viser, sier Vada.

Hør mer om hvorfor treningseksperten mener at man ikke mister mye muskelmasse i en treningspause, og tips til hvordan man kan trene uten styrkeapparat i Antidoping-podden her eller der du hører podkast.

Dopingkontakten

– Vi mennesker tenker ofte feil

Psykolog Svein Øverland hører du også i denne episoden. Han har jobba spesielt mye med unge menn i fengsel, som ofte har brukt dopingmidler.

Han forstår at noen kan bli motivert til å ta dopingmidler i en slik treningspause som korona-pandemien har vært for mange.

– Jeg forstår det veldig godt. Det er naturlig for oss menneske å bli stressa for å miste ting vi har og lete etter snarveier, sier Øverland.

Han kjenner godt igjen tankegangen om at man må ta dopingmidler fordi man er redd for å miste muskler.

– Jeg tenker at det er viktig å vite at du veldig ofte tenker feil. Vi menneske har ofte en sterk følelse av hvordan ting er, men det er ikke nødvendigvis slik det er. Vi har noen ideer om verden som vi er ganske sikre på, selv om det ikke stemmer, sier Øverland i podkasten.

Hør hvordan psykolog Svein Øverland mener man kan trene for å bli sterkere mentalt i Antidoping-podden her eller der du hører podkast.