ADAK-lederen: - 2017 er et utfordrende år for oss

Antidoping Norge bistår Kenya i arbeidet med å etablere et solid antidopingprogram.

Adak lederen 2017 er et utfordrende ar for oss7
Japhter K. Rugut er leder for Kenyas antidopingbyrå (ADAK).

Med et budsjett på over 26 millioner kroner jobber det kenyanske antidopingbyrået (ADAK) for å få på plass et antidopingprogram i tråd med WADAs retningslinjer.

Kenya har lenge vært en prioritert nasjon for WADA, og i februar i år skrev Antidoping Norge (ADNO) under på en trepartsavtale med WADA og ADAK. I tiden fremover skal ADNO bistå med kompetanse og veiledning i oppbyggingen av organisasjonen.

Forrige uke var en delegasjon fra Kenya, med ADAK-leder Japhter K. Rugut i spissen, på besøk for å lære mer om hvordan Antidoping Norge jobber for å verne om de rene utøverne.

- Kan du si litt om formålet med norgesbesøket?

- Det kenyanske antidopingbyrået ble grunnlagt i 2016, og siden den gang har vi hatt møter og laget prosjektplaner sammen. De gir oss veiledning og hjelper oss å få på plass strukturene man trenger for å utvikle et godt antidopingprogram. Vi hadde et møte i slutten av januar og begynnelsen av februar i år hvor vi inngikk en avtale om noen områder vi kan utvikle sammen, og har satt opp en prosjektplan for det videre arbeidet.

- Hva ønsker dere å ta med dere tilbake til Kenya?

- Det viktigste med dette besøket er kapasitetsbygging for de ansatte som er med. Jeg har med tre ansatte fra antidopingbyrået, i tillegg til et medlem av tribunalet for dopingsaker i Kenya. Sammen skal vi lære hvordan vi på en best mulig måte kan behandle dopingsaker, håndtere prøveresultater, utvikle biologiske pass og andre prosesser man må gjennom for å etablere et godt antidopingbyrå.

- Dere har mottatt betydelige midler for å styrke antidopingsystemet. Hva er den største utfordringen på veien mot et sterkt system?

- Vi har mottatt et beløp i størrelsesorden tre millioner amerikanske dollar for finansåret som startet i juli 2016 og strekker seg ut juni i år. Det er nok til å kjøpe utstyr vi trenger. Vi har kjøpt biler, satt opp kontorlokaler, handlet inn møbler og fått inn prøvetakingsutstyr. Den umiddelbare utfordringen nå er å ansette folk til å drive antidopingprogrammet.

- Vi må ta til oss den kunnskapen vi trenger for å oppfylle mandatet vårt, som i tillegg til å omfatte testing også handler om utdanning og folkeopplysning. Samtidig har vi også logistiske utfordringer. Tidligere fraktet vi prøvene våre til laboratoriet i Sør-Afrika, som dessverre ble suspendert av WADA. Det samme skjedde etter at vi byttet til laboratoriet i Doha. Vi måtte forhandle frem en avtale med laboratoriet i Paris. Problemene er at DHL ikke har direkterute til Paris, de må via London. Dette er logistiske utfordringer vi må overkomme for å få til en strømlinjeformet prosess helt fra innsamlingen av prøver, til analysen og videre til håndteringen av resultatene.

- Hva vil dere fokusere på i 2017?

- 2017 er et utfordrende år for oss, med to store mesterskap på gang; først U18-VM i Nairobi og deretter VM i London i august. Vi må forberede utøverne til dette. Vi må teste dem på en måte som er tilfredsstillende for de internasjonale antidopingbyråene som følger med på oss, og sørge for at systemene er på plass.

- For oss er også utdanning viktig, spesielt i forbindelse med U18-VM i juli. Vi må utdanne utøverne, offentligheten, alle, slik at antidopingbudskapet når ut.

- Hvordan skal dere skape entusiasme og eierskap til dette prosjektet?

- I Kenya nå er det en brukbar forståelse for farene ved doping i sport. Vi har iverksatt et program og en kampanje for at befolkningen skal forstå hvor viktig det er med integritet når man driver med idrett. Vi jobber opp mot utdanningsinstitusjoner, og ønsker å skape en kritisk masse som har antidopingholdningene innarbeidet.

- Vi bruker den eldre generasjonen med utøvere, de som har rykte på seg for å ha konkurrert rent, til å spre budskapet og fortelle den kommende generasjonen at det er galt å jukse.

- Om ett år – hva håper dere å ha oppnådd?

- At budskapet har nådd ut til folket. Friidrett var i utgangspunktet fokuset for vårt arbeid, men vi føler det er utfordringer også i andre idretter, for eksempel rugby, som er en idrett i utvikling med utøvere som konkurrerer internasjonalt. Også fotball, hockey, volleyball, basketball. Vi ønsker å spre budskapet og har stilt krav til de ulike særforbundene. Som en del av sportsloven fra 2013 er det bestemt at særforbundene må ha med en klausul om antidoping i regelverket sitt. For å få støtte fra myndighetene og bli registrert som et nasjonalt særforbund, må de ha et antidopingelement i regelverket sitt.

- Sammen skal vi klare å bygge et robust antidopingprogram som vil utslette problemene vi har hatt i fortiden.