26 personer siktet etter omfattende politiaksjon

Sør-Vest politidistrikt aksjonerte mot dopingmiljøer i Haugaland og Sunnhordland.

26 personer siktet etter omfattende politiaksjon3
Her er deler av beslaget politiet gjorde i torsdagens aksjon i Haugaland og Sunnhordland. Foto: Politiet

Torsdag ettermiddag og kveld gjennomførte 60 politifolk fra Sør-Vest politidistrikt en omfattende dopingaksjon i Haugaland og Sunnhordland. Halvparten av politifolkene var studenter, og de oppsøkte en rekke privatadresser og ti treningssenter.

Dopingvarsel:Bruk vår anonyme varslingskanal - bidra til å beskytte den rene idretten

I en pressemelding opplyser politiet at det ble gjort beslag av både dopingmidler, narkotika og penger, og at 26 personer ble siktet etter fremstøtet.

- I 17 av disse sakene har vi en erkjennelse eller beslag av dopingmidler eller narkotika. I de øvrige ni sakene var det skjellig grunn til mistanke, og der avventer vi prøveresultater etter beslutning om urin- eller blodprøve, sier politistasjonsjef i Haugesund, Edgar Mannes.

25 menn - én kvinne

Ifølge Mannes kom torsdagens politiaksjon som resultat av informasjon politiet har samlet over tid. I utgangspunktet hadde de kartlagt 23 personer de mente utgjorde en spredningsfare for bruk av dopingmidler. Tingretten besluttet videre at det var grunnlag for å gjennomføre ransakelser.

- Hovedmålet med aksjonen var å sette fokus på den strafferettslige faren ved bruk av doping, og å få mer oppmerksomhet rundt de fysiske og psykiske skadevirkningene. Som politi mener vi å se samfunnsmessige konsekvenser av dopingbruk i form av vold og aggresjon, sier Mannes.

Les også:Politiet aksjonerte mot dopingmiljøet i Rogaland

Politiet har tatt ut siktelse mot 26 personer etter aksjonen - 25 menn og én kvinne. De yngste siktede er i slutten av tenårene og de eldste rundt 40.

- De mest alvorlige forholdene vi har avdekket er mengder av narkotika og dopingmidler som åpenbart ikke er til eget bruk, hvor spredning og salg er motiv. Vi er veldig fornøyd med resultatet av aksjonen, og håper det vil ha den forebyggende effekten vi ønsker, sier han. `

Økende problem

- Jeg ønsker å rose politiet for jobben de har gjort. Ved å aksjonere mot disse miljøene bidrar de til å sette fokus på dopingproblematikken i nærmiljøet, og gir en kraftig påminnelse om at dopingbruk både er kriminelt og helseskadelig, sier leder i avdeling for forebygging og folkehelse i Antidoping Norge, Fredrik Lauritzen.

Ifølge Lauritzen er det mye som tyder på at bruk av doping er et økende problem i Norge. Enkel tilgang på ulovlige stoffer, ofte i kombinasjon med manglende kunnskap om konsekvensene av dopingmidler, gjør at mange unge tar snarveier for å oppnå kroppen de ønsker seg.

- For mange er utseendet en sterkere drivkraft for treningen enn det å være sunn og frisk. Kroppspresset blant dagens unge er formidabelt, og dette får enkelte til å bruke prestasjonsfremmende midler som for eksempel anabole-androgene steroider for å oppnå målene sine, sier Lauritzen - og minner om at det er fullt mulig å nå treningsmålene sine gjennom ren trening.