230 000 prøver, 3000 positive og 1300 dopingdommer

WADA offentliggjorde sin årlige rapport om brudd på dopingbestemmelsene.

16999 31
WADA-president Sir Craig Reedie.

I slutten av april slapp WADA en rapport om antidopingarbeidet i 2016 som tar for seg antall dopingprøver, antall positive prøver, antall dommer og gir informasjon om hvorfor eventuelle positive prøver ikke har ført til dom.

I 2016 ble det hentet inn cirka 230 000 dopingprøver på verdensbasis, ifølge rapporteringsverktøyet ADAMS. Dette førte til 3032 positive prøver, som igjen resulterte i 1326 dopingdommer.

- Det er fjerde gang WADA slipper denne rapporten, og for oss er det et nyttig verktøy for å se hva som rører seg internasjonalt, hvilke antidopingorganisasjoner som har positive prøver og hvordan disse blir fulgt opp, sier fagrådgiver Geir Holden.

Etterforskning og etterretning

Rapporten omfatter både dommer som skyldes positive prøver og dommer for andre brudd på antidopingreglene. WADA-president Sir Craig Reedie mener rapporten er et tydelig bevis på at satsingen på etterforskning og etterretning bærer frukter.

Les også:- Idretten har en unik mulighet til å påvirke

Mens 1326 dommer kom etter positive prøver, var det i 2016 ytterligere 269 domfellelser som kunne spores direkte tilbake til etterretning/etterforskning. De totalt 1595 dommene fordelte seg på 117 nasjonaliteter og 112 forskjellige idretter.

- Testing i og utenfor konkurranse er fortsatt avgjørende for å avdekke doping, men i senere tid har vi sett at etterforskningsarbeid blir stadig viktigere for å beskytte de rene utøverne, sier Reedie.

Under halvparten av de positive prøvene har ført til rettskraftige dommer. Det kan det være flere grunner til:

⦁ Medical Reasons: Utøver har/eller har fått et gyldig medisinsk fritak for stoffet som er testet positivt for.
⦁ No Case to Answer: Saker som ikke er ført videre til domsorganene. Som f.eks valid administrasjonsmetode for glukokortikosteroider
⦁ No Sanction: Saker der utøver blir frifunnet etter saksbehandlingen. Som f.eks meldoniumsaker.
⦁ Pending: Saker som ikke har blitt fullført.

Les rapporten her!

Viktige begreper å forstå når man leser rapporten:

⦁ Adverse Analytical Finding (AAF) = Positiv prøve (brudd på artikkel 2.1 i WADA-koden)
⦁ Anti-Doping Rule Voilation (ADRV) = Dopingdom (dopingdom for brudd på artikkel 2.1 -2.10 i WADA-koden)
⦁ Non-analytical ADRV = Dopingdom for andre regelbrudd enn positive prøver (dopingdom for brudd på artikkel 2.2-2.10 i WADA-koden)

Les også:Et kaotisk år for internasjonal idrett