Hvilke holdninger har norske og russiske juniorutøvere til kosttilskudd?

Varja Soltaganova sammenlignet holdninger til kosttilskudd og medisiner blant norske og russiske utøvere i sin masteroppgave. Nå forteller hun om hva hun fant ut i Antidoping-podden.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Facebook VS
Varja Soltaganova har de siste årene studert på Norges idrettshøgskole. Nå er hun ferdig utdannet og jobber innenfor idrettsfeltet i Norge, men hun har en drøm å om å reise tilbake til Russland for å jobbe med idretten i hjemlandet.

I fjor vår gjorde Varja Soltaganova seg ferdig med masterstudie i idrettsvitenskap på Norges idrettshøgskole. Masteroppgaven hennes vakte oppsikt og fikk også Antidoping Norges studentpris.

I oppgaven gjorde hun en kvalitativ studie av fem norske og russiske utholdenhetsutøvere på juniorlandslagsnivå. De fikk spørsmål om holdninger til kosttilskudd, medisinbruk og troen på om idretten de drev var ren.

Som en nødvendig del av å være topputøver

– Jeg fant veldig forskjellige holdninger mellom de norske og russiske utøverne. De norske utøverne var ekstremt skeptiske og godt skolerte. De mente de ikke de fikk noen effekt av å bruke kosttilskudd.

Hør episoden

Mens de russiske utøverne hadde en ganske annen tilnærming.

– Det var nesten det motsatte av det jeg hørte fra det norske laget. De bruker en god del kosttilskudd og har veldig stor tro på at det har en god effekt. De ser på det som en nødvendig del av det å være toppidrettsutøver. De følte de måtte ta medisiner og tilskudd for å forlenge karrieren sin, forteller Soltaganova.

I denne ukas episode av Antidoping-podden er den tidligere studenten gjest og forteller om hva slags funn og konklusjoner hun gjorde etter å ha snakket med utøverne. Selv er hun russisk og har drevet idrett aktivt fram til hun var 19 og flyttet til Norge.

Ser på sin egen idrett som ren

Når det kom til spørsmål om utøverne trodde sin egen idrett var ren, svarte utøverne mer likt.

– Både de norske og russiske utøverne så på sin egen idrett som ren. De var overbeviste om at ingen juniorutøvere dopet seg, både norske og russiske utøvere. Men de russiske utøverne mistenkte at det kunne være noe doping på seniornivå.

VGs sportsjournalist Ole Christian Strøm, med bakgrunn som Russland-korrespondent, er også gjest i episoden. Han forteller om hvilke holdninger og kultur han ser i russisk media både rundt medisinbruk og doping.

– Når doping blir framstilt i russisk media, så er det at de blir tatt for doping som blir framstilt som problemet, og ikke at de faktisk doper seg, forteller Strøm.

Hør episoden her eller på Apple podkast, Spotify eller der du hører podkast.

Du kan også lese masteroppgaven til Varja her.