Nå har varslingskanalen fått over 600 tips

Kommer tips fra hele spekteret av idretten, fra bredde til toppnivå.

ADNO knapp 400x240 pix
I 2020 kom det inn 91 tips til varslingskanalen, noe som var 17 færre tips enn i 2019. Etterforskerne merket at det var spesielt stille også på varslingskanalen da Norge stengte helt ned fra mars.

I 2016 startet vi den anonyme varslingskanalen Dopingvarsel. Kanalen har blitt en svært viktig del av arbeidet vårt for en ren og rettferdig idrett. Like før årsskiftet kom tips nummer 600 inn til kanalen.

– Det har blitt den viktigste kilden vi har til å få inn informasjon, forteller Anders Engen og Kine Karsrud, som begge er etterforskere i Antidoping Norge.

Tips oss om doping

Gjør grundige undersøkelser videre

Det er bare de to som har tilgang til tipsene som kommer inn til varslingskanalen. For dem begge er det svært viktig at de som tipser skal kjenne seg helt trygge om de velger å sende inn et tips til varslingskanalen.

– Du kan være 100 prosent sikker på at du er anonym om du velger det. Vi vil ikke under noen omstendigheter oppgi hvem som har tipset/varslet. Tipseren kan også lage en profil i varslingskanalen slik at vi kan ta kontakt videre. Ofte sitter tipseren med mer informasjon som kan være relevant for oss, som man ikke tenker over, sier Karsrud.

Over 200 000 har sett Dopingvarsel-kampanjen

Terskelen skal være lav for å sende inn tips til varslingskanalen. Eksempel på informasjon som har kommet inn er mistanke om bruk av doping, distribuering, bruk av narkotika og hjelp til dopingbruk. Etterforskerne er tydelige på at den som tipser ikke må sitte med konkrete bevis for å kunne bruke kanalen.

– Mange er redd for at dagen etter de har sendt inn tips, blir det en dopingsak av det. Sånn er det ikke, dette er saker som tar lang tid. Får vi et tips, gjør vi grundige undersøkelser videre. Den som tipser skal slippe å gjøre vurderinger om dette er noe eller ikke. Det kan bare være en dårlig magefølelse og en følelse av at noe er litt uvant eller ikke som det skal, sier Engen.

Kan være en brikke som fullfører puslespillet

I annerledesåret 2020 der idretten var stengt ned deler av året fikk de inn 91 tips. Tipsene kommer fra hele spekteret i idretten. Fra utøvere og trenere på bredde- og toppnivå, og også internasjonale utøvere. Tidligere har tipsene ført til 8-10 dopingsaker i året.

– Informasjon som virker uviktig eller ikke-relevant for tipseren kan være det vi trenger for å oppklare en annen sak. Et tips kan føre til at vi forstår mer av et annet tips og plutselig var det brikken vi manglet for at ting skulle falle på plass. Ting som ikke virker viktig, kan faktisk bli avgjørende, forklarer Karsrud og legger til:

– Det er de som er tettest på idretten som vet mest. Vi forstår godt at man er redd for å ta feil, derfor er det så viktig å vite at man kan være helt anonym.

Har du informasjon du vil tipse om? Her kommer du videre til den anonyme varslingskanalen.