Ny internasjonal leder på plass: – En drømmejobb

Martin Holmlund Lauesen (37) vet han har store sko å fylle når han nå har tatt over som leder av internasjonal avdeling i Antidoping Norge.

Av Gjermund Erikstein-MidtbøKommunikasjonsrådgiver
Martin
Martin Holmlund Lauesen startet i Antidoping Norge i slutten av august.

– Wow! Skal du være den nye Rune?

Martin Holmlund Lauesen ler godt når han forteller om reaksjonene fra kjente i antidopingverdenen når han har fortalt om den nye jobben.

37-åringen, som opprinnelig er fra Svendborg på den danske øya Fyn, har akkurat tatt over som leder av internasjonal avdeling. Han har installert seg på det gamle kontoret til Rune Andersen, som seks år etter at han kom hjem fra direktørjobb i WADA har gått over i pensjonistenes rekker.

– Som å komme hjem

Selv visste dansken godt hvem det var han skulle ta over stillingen etter. Da Lauesen jobbet i det danske Kulturdepartementet fra 2011 til 2018, var idrett og antidopingarbeid en stor del av arbeidshverdagen. I flere sammenhenger var han danskenes stemme i det internasjonale antidopingarbeidet, både i Unesco, Europarådet og IADA.

De siste to årene har han vært bosatt i Brüssel og jobbet som EU-diplomat for den danske utenrikstjenesten med områder som kultur, utdanning, idrett og media.

Når han nå igjen har kunnet fordype seg i antidoping, og bli en del av det internasjonale miljøet, kjente han at det har vært et savn.

– Det føles litt som å komme hjem å få jobbe med antidopingarbeid igjen. I Kulturdepartementet jobbet jeg med alt innenfor idrett og integritet. Kamp mot doping og kampfiksing var blant områdene jeg jobbet aller mest med, forteller dansken.

Ny leder av internasjonal avdeling

I Brüssel jobbet Martin Holmlund Lauesen som attache for den danske utenrikstjenesten. Utdanning var en spesielt stor del av arbeidet i EU-hovedstaden.

Mye til felles med Andersen

Lausen som har en master i statsvitenskap som bakgrunn og mange års jobb med idrett, beskriver den nye jobben som en drømmejobb.

– Det er absolutt en drømmejobb. Her får jeg jobbe både faglig med antidoping, men også med ledelse. Jeg kjenner både Rune og Anders Solheim fra før av gjennom Europarådet, og har stor respekt for hva Antidoping Norge står for, sier Lauesen og legger til med et smil:

– Å ta over etter Rune, er virkelig stort i antidopingverdenen. Det får jeg høre fra mange, men jeg kan ikke være den nye Rune. Det er store sko å fylle, både fysisk og mentalt. Jeg er nødt til å gjøre tingene på min egen måte og spille på erfaringene mine og det jeg kan.

En ting har han iallfall til felles med den erfarne dopingjegeren. Et brennende ønske om å kjempe for en ren og rettferdig idrett.

– Når vi snakker om idrett, så snakker vi ofte om verdier. Det gode idretten gjør for samfunnet og samholdet den skaper. Men hvis verdiene om en rettferdig idrett blir brutt, underminerer det alt idretten er bygd på og den kraften som ligger i det. Både på mosjons- og elitenivå. Derfor synes jeg det er viktig å kjempe for en ren idrett.

Han blir synlig engasjert og har mye han skulle ha sagt om motivasjonen for jobben.

– Hvis idrett skal opprettholde idealet sitt om den edle og rene tvekamp, så må idrett aldri bli en konkurranse i å ha de beste legene, bli best i å tøye reglene eller å bli best til å jukse, konstaterer han.

Vil jobbe for uavhengighet

Han har allerede kommet godt i gang i jobben og deltok forrige uke på sitt første møte som Antidoping Norges internasjonale leder i møtet med noen av de største nasjonale antidopingorganisasjonene.

– Hvilke saker er viktige for deg å jobbe med fremover?

– Jeg vil jobbe bredt med integritet og for et godt styresett i antidopingverdenen. Uavhengighet er svært viktig. Hvis man ikke har det på plass, undergraver det arbeidet vårt. Vi vil ha åpne og ærlige utøvere, da må vi også følge opp i styrelokalene. Vi er nødt til å gå foran som et godt eksempel og fremme verdiene om vårt eget arbeid.