Gullfavoritten i Beijing mener alle bør ta Ren Utøver: – Det hjelper utrolig mye

Jesper Saltvik Pedersen mener utøvere på alle nivå vil ha nytte av Ren Utøver. Selv mener han at antidopingarbeidet i para-idretten er med på å heve statusen til utøverne.

Av Gjermund Erikstein-MidtbøKommunikasjonsrådgiver
7479 A188 FE37 40 E8 BCFB 6 CC309034837
Jesper Saltvik Pedersen var suveren i fjorårets verdenscup og vant sammenlagt for fjerde året på rad. I Beijing skal han forsvare gullet i storslalåm fra Pyeongchang i 2018.

Jesper Saltvik Pedersen er ett av de største norske gullhåpene i Paralympics i Beijing i mars. Denne uka kjemper han om medaljer på hjemmebane under VM i snøsport på Lillehammer.

I oppkjøringa til det som blir hans viktigste sesong noen gang, med både Paralympics og VM på hjemmebane i Lillehammer, er det å ta Ren Utøver en selvfølgelig av toppidrettshverdagen.

GJENNOMFØR REN UTØVER DU OGSÅ

Viktig med oppfriskning

– Ved å ta Ren Utøver vet jeg at jeg får med meg det viktigste om antidoping for en topputøver. Det er en del av det som sier seg selv, men det er også mange ting som jeg har lært at er viktig å være obs på. Som at det er du som utøver som har ansvar for alt og sjekke at alt er rett, sier Pedersen som vant verdenscupen for fjerde året på rad i fjor.

Som landslagsutøver i Norges Skiforbund tar alpinisten Ren Utøver hver eneste sesong. Det ser han på som en nyttig oppfriskning.

– Å sette seg inn i antidoping og regelverk er en viktig del av å være toppidrettsutøver. Det er så utrolig store konsekvenser om det skulle skje noe feil. Jeg synes Ren Utøver er det klareste hjelpemiddelet for det. Det gjør det enklere å sette seg inn i noe som kan oppleves vanskelig.

Stort å være en del av meldepliktlista

Pedersen forteller at han ble enda mer obs på antidopingarbeidet etter at han selv ble meldepliktutøver. Som para-utøver mener han det er med på å heve statusen til paraidretten.

– Vi ønsker å framstå som toppidrettsutøvere på lik linje med funksjonsfriske. Det at vi blir tatt på alvor i antidopingarbeidet er med på å bidra til det. Para-idretten har mange faktorer, og at utøverne er rene er noe av det aller viktigste. Regelmessig dopingkontroller er så viktig for integriteten for sporten, forklarer Pedersen og legger til:

– For min del må jeg innrømme at jeg synes det er kult å være en del av lista med meldepliktutøvere og være i samme banken som de beste funksjonsfriske utøverne, smiler Jesper over Teams-skjermen.

Meldepliktutøvere er utøvere som blant annet må oppgi et tidspunkt hver dag der dopingkontrollørene kan treffe dem. Les mer om meldeplikt her.

Han vil gjerne gi et par råd til yngre utøvere, både para og funksjonsfriske, som kanskje ikke føler antidoping og Ren Utøver er relevant for dem som ikke er på et så høyt nivå som han selv.

– Det er et enkelt tilbud og hjelpemiddel som alle bør ta. Det hjelper utrolig mye å ta det, og det er bare å gjøre seg kjent med reglene først som sist, sier Pedersen.