Kjører foredrag på nett

- Mye av den samme følelsen som i klasserommet, konkluderer elev og lærer.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Skjermbilde 2
Slik så det ut ta idrettsklassa ved Ullern videregående skole hadde webinar med Antidoping Norge og foredragsholder Karoline Solheim.

Selv om skolene er stengt og ingen elever sitter i samme rom, er det mulig å ha foredrag om antidoping. Onsdag gjennomførte Antidoping Norge sine to første foredrag via nettet.

– Det fungerte veldig bra. Det var egentlig ikke så stor forskjell fra et foredrag i klasserommet, sier elev Kristian Lorentzen like etter at foredraget fra Antidoping Norge var ferdig.

Onsdag morgen skulle Antidoping Norges foredragsholder Karoline Solheim egentlig ha vært i et klasserom på Ullern videregående skole i Oslo.

Da hun før påske forstod at det ikke ville være mulig, bestemte hun i samråd med skolen og gjennomføre Antidoping Norges første foredrag over nett.

God interaksjon med elevene

Dermed stod Solheim foran en hvit vegg hjemme på kjøkkenet, mens de 27 elevene i faget breddeidrett på VG2 satt foran pcen i hvert sitt hjem.

Likevel følte Solheim hun fikk god interaksjon med elevene.

– Foredraget gikk bra fordi det ble interaksjon med elevene. Selvfølgelig blir det ikke helt det samme når man ikke kan gå rundt i klasserommet, men det fungerte bra at elevene reflekterte og svarte på spørsmål underveis på chattefunksjonen. I tillegg til at de slo på lyd og stilte spørsmål mot slutten, sier Solheim og legger til at de oppgavene som ikke er mulige å gjennomføre digitalt, kan lærerne ta med videre.

Foredraget ble gjennomført på Microsoft Teams og Power Point-presentasjonen elevene vanligvis får se i klasserommet, fikk de nå se på sin egen skjerm. Hva er doping, når trening blir usunt, kroppspress, sosiale media og kosttilskudd var noen av temaene i foredraget.

– Det var en fin og oversiktlig presentasjon, og det fungerte bra med videoer, sier elev Kristian Lorentzen.

Store deler av klassen var involvert

Antidoping Norge har samarbeid med bydel Ullern gjennom programmet Lokal mobilisering mot doping og har flere ganger hatt foredrag på Ullern vgs.

Lektor Martin Larsen har vært med på flere vanlige foredrag tidligere, og tror klassen fikk vel så mye ut av foredraget på nett.

– Det var en veldig positiv opplevelse og jeg fikk mye av den samme følelsen som i klasserommet. Kommunikasjonen fungerte like bra og store deler av klassen var involvert på chattefunksjonen, forteller Larsen.

Må tilpasse seg skolene

Også en idrettsklasse ved Valdres vidaregåande skule hadde i dag foredrag over nett. Fylkeskoordinator for Innlandet i Antidoping Norge, Bo Lindblad, holdt foredraget for 20 elever.

Også han involverte elevene i stor grad. Elevene fikk blant annet spørsmål som hvorfor bruker man kosttilskudd, og kunne også svare anonymt.

Lindblad mener det er viktig å tilpasse seg skolenes situasjon.

– Både for skoleeier, som samarbeider med ADNO, at de får kvalitet for pengene og for at elevene får riktig og god informasjon. Livet går videre selv om korona herjer og elevene trenger kunnskap. Nå som skolene er stengt og undervisningen foregår hjemme/via teams må vi tilpasse oss skolene og elevenes situasjon, sier Lindblad.

ØNSKE OM FOREDRAG?

Om du er interessert i antidopingforedrag for skoler, idrettslag, utøvergrupper eller andre? Ta kontakt med Antidoping Norge på [email protected].