Økning i brudd på antidopingreglene

En rapport fra WADA viser at det i 2018 var en økning i brudd på antidopingreglene. En betydelig del av økningen kommer gjennom etterforsknings- og etterretningsarbeid.

WADAkoden182

WADA offentliggjorde forrige uke den årlige rapporten om brudd på antidopingregelverket. Den viser at det i 2018 var 1923 brudd på dopingbestemmelsene (ADRVs - Anti-doping Rule Violations).

Det var en økning på 6,5 prosent fra 2016, som også hadde en økning på 13 prosent fra året før. 117 nasjonaliteter og 92 idretter er representert.

1640 av bruddene kom fra positive dopingprøver, mens 283 kom gjennom etterforsknings- og etterretningsarbeid.

Mer målrettet

Direktør i WADA, Oliver Niggli, mener disse tallene viser betydningen av det økte fokuset på etterforskning og etterretning i antidopingarbeidet.

– Mens de fleste av antidopingregelbruddene i 2018 skyldes analytiske funn gjennom urin- og blodprøver, ser vi et betydelig antall brudd (283) som følge av ikke-analytiske metoder. Mange av disse ble oppdaget gjennom bevis innsamlet gjennom etterretning og etterforskning. Vi ser nå resultatene av arbeidet som er gjort av WADA og en rekke antidopingorganisasjoner innen etterforskning, sier Niggli.

Geir Holden, fagrådgiver i avdeling for kontroll og påtale, ser mange av de samme tendensene i Norge.

– Vi får flere saker som ikke skyldes positive prøver, for eksempel en nektelse, der utøver ikke ønsker å avlegge en dopingprøve eller saker fra politiet der utøver har fått bot for oppbevaring av steroider. Vi gjør også mer målrettet testing på bakgrunn av tips og etterforskingsarbeid, forklarer Holden.

Rapporten inneholder alle avgjørelser om brudd som er rapportert inn til WADA fra de ulike antidopingorganisasjonene verden rundt. 17 av de 1923 bruddene kom fra Norge og Antidoping Norge viser statistikken.

Hvis vi går lenger tilbake i tid ser vi at selv om tallet på brudd har økt de siste tre årene, var det flere i 2013, da det var 1953 "ADRVs".

Sett bort i fra 2020 som har vært et spesielt år, så øker også antallet dopingtester hvert år. Det har også mye å si på antallet brudd på dopingbestemmelsene, legger Holden til.