– Vil sette en høyere standard for nasjonale antidopingbyråer

ADNO har stått i spissen for en ny erklæring som skal heve kvaliteten på arbeidet til nasjonale antidopingbyråer.

Martin
Martin Lauesen, leder av internasjonal og medisinsk avdeling i ADNO.

Med Antidoping Norge (ADNO) i førersetet har en samling av sentrale nasjonale antidopingbyråer nå sluttet seg til en programerklæring (DECLARATION) som har satt seg som mål å heve standarden på det antidopingarbeidet som gjøres.

Erklæringen har vært jobbet med over tid, men offentliggjøres endelig i dag sammen med en pressemelding (PRESS RELEASE) fra de involverte antidopingbyråene.

– Vi håper at erklæringen kan gi føringer for den retning vi vil at det internasjonale antidopingmiljøet skal utvikle seg – og der vi som nasjonale antidopingbyråer (NADOer) må gå foran som et godt eksempel, sier Martin Holmlund Lauesen, leder av internasjonal avdeling i ADNO.

Han peker på at det er mye av det som står i erklæringen som vi her i Norge tar for gitt. Det ligger likevel noen klare utfordringer i erklæringen også for oss.

– Blant annet må vi se på om vi kan gjøre noe mer for utøverperspektivet. Det er ingen tvil om at vi på daglig basis setter høye krav til utøvere, men stiller vi som antidopingorganisasjoner like høye krav til eget arbeid. Det er et spørsmål jeg mener det er verdt å stille seg, sier Lauesen.

Viktige områder

Følgende seks momenter er trukket fram i den felles pressemelding som i dag sendes ut fra de involverte antidopingbyråene:

  • utøvernes stemme må gis en enda mer sentral posisjon i antidopingarbeidet.
  • alle i idretten skal være sikret rett til rettferdighet bygget på menneskerettighetene.
  • maksimal avskrekkelse, målrettede programmer og utøverengasjement er avgjørende for effektive opplærings- og forebyggende programmer.
  • godt styresett for alle organisasjoner involvert i antidopingarbeidet er en forutsetning for et pålitelig og troverdig antidopingfellesskap.
  • alle involverte i antidoping må sikre kvalitet, ansvarlighet og gjennomsiktighet.
  • maktfordeling med klar fordeling av roller og ansvar er en forutsetting for ansvarlighet.

– Mye kan bli bedre
ADNO og Anti Doping Danmark (ADD) tok i sin tid initiativet til erklæringen som etter hvert ADNO har vært en stor pådriver for å få i havn. Lauesen kunne på noen områder gjerne sett at erklæringen kunne vært enda skarpere og tydeligere, men tror likevel at den vil være et viktig bidrag i å stake ut kursen for morgendagens antidopingarbeid.

– Vi håper at den vil utfordre alle involverte til å tenke over hva vi vil med antidopingarbeidet – også i fremtiden. Hvordan kan vi bli bedre? Men samtidig gir den føringer for fremtidige reformer og regelverk. Når vi skriver at vi skal sikre menneskerettigheter, så gjør vi veldig mye allerede, men det er mye som kan bli bedre, mener Lauesen og fortsetter:

– Krigen i Ukraina understreker at vi som samfunn må verne om verdier som demokrati, rettsstatsprinsipper og menneskerettigheter. Det ansvaret må også antidopingarbeidet påta seg. Vi er nødt til å presse på for en videre utvikling i det vi mener en den riktige retning.

Følgende nasjonale antidopingbyråer står bak erklæringen:

Sport Integrity Australia, Canadian Centre for Ethics in Sport, Anti Doping Danmark, Finish Center for Integrity in Sports, French Anti-Doping Agency, National Anti Doping Agency of Germany, Sport Ireland, Doping Authority Netherlands, Drug Free Sport New Zealand, Anti-Doping Norway, Anti-Doping Sweden, United Kingdom Anti-Doping, United States Anti-Doping Agency.


LES OGSÅ / READ MORE: