VIDEO: Dopingprøver kan retestes 10 år senere

- Mange idrettsutøvere som opprinnelig ble snytt for sine medaljer har fått oppreisning, sier lederen for Norges Laboratorium for Dopinganalyse.

I den nye episoden av Antidopingskolen møter vi Yvette Dehnes. Hun er leder for Norges Laboratorium for Dopinganalyse, som er en del av Avdeling for farmakologi ved Oslo Universitetssykehus HF.

Dette er Norges WADA-akkrediterte laboratorium, som har som hovedoppgave å analysere blod- og urinprøver som kommer inn fra dopingkontroller. Hovedkundene er Antidoping Norge og Antidoping Danmark.

Les også:Slik brukes biologiske pass for å avsløre doping

I tillegg til fortløpende analyse av innkomne dopingprøver, tar de også ut prøver til langtidslagring. Siden 1. januar 2015 har det vært lov å lagre dopingprøver i inntil 10 år for retesting.

Endrer medaljestatistikken

- Vi har nå over 1000 urinprøver på ti års langtidslagring, i tillegg til flere hundre prøver i midlertidig lagring. I løpet av året vil vi få beskjed om hvilke av disse som skal videre til langtidslagring. Vi har også mer enn 1000 blodprøver, serum og plasma, til langtidslagring, forteller Dehnes.

Retesting av prøver er et viktig verktøy i arbeidet for en ren idrett, og det har allerede fått store konsekvenser for medaljestatistikken fra tidligere mesterskap. I 2017 meldte NRK at over 100 utøvere var dopingtatt og over 60 medaljer var slettet etter retesting av prøver innhentet under OL i London og Beijing.

- Her er det viktig å huske at det ikke har skjedd noe med prøven. Prøven vi analyserer nå er den samme som i 2012, men det har vært en utvikling både på instrument- og metodesiden. Når det gjelder prøvene fra 2012, er det rett og slett en mye bedre metode for påvisning av en del steroider som har gjort det mulig å se ting vi ikke kunne da, sier hun.

- Hva er det nøyaktig som har skjedd siden 2012, som gjør dette mulig?

- Jeg vil også fremheve instrumentene, som har fått økt sensitivitet og kan måle lavere konsentrasjoner enn for få år siden, i tillegg til forbedring av metodene våre. Nå er vi i stand til å påvise noen metabolitter som vi kaller langtidsmetabolitter, sier hun - og forklarer:

- Når vi får i oss et stoff blir det omarbeidet i kroppen, dette kalles metabolisme. Omdannelsesproduktene kalles metabolitter, og kroppen vår lager mange forskjellige slike. Noen av dem skilles ut veldig raskt, mens andre sitter i mye lenger. Det er de som sitter i kroppen og skilles ut over lengre tid vi kaller langtidsmetabolitter.

- Det som har skjedd siden 2012, er at det har blitt publisert flere artikler som omhandler langtidsmetabolitter for flere godt kjente anabole androgene steroider. Det er spesielt for de orale steroidpreparatene man har jobbet med å finne langtidsmetabolitter, grunnet den korte påvisningstiden til de allerede kjente metabolittene for disse preparatene. Påvisning av langtidsmetabolitter har økt sporingstiden signifikant. Nå kan vi spore bruk av orale dopingmidler i godt over en måned etter siste inntak, mens det for få år siden kun var mulig å påvise disse i en ukes tid etter avsluttet bruk.

- Hva har retesting betydd for antidopingarbeidet nasjonalt og internasjonalt?

- Her tenker jeg først og fremst at det er mange idrettsutøvere som ble snytt for sine medaljer under konkurransen som har fått oppreisning. For av de over 100 positive prøvene som har kommet frem etter retesting av OL-prøver, var 25 medaljevinnere. Det er kanskje det viktigste, sier hun.

- Det at en idrettsutøver vet at prøven hans eller hennes kan oppbevares i ti år, og at vi om ti år kanskje har metoder som er enda mer følsomme eller metoder for ting vi ikke kan se i dag, gjør at jeg tror mange idrettsutøvere tenker seg om en ekstra gang før de bestemmer seg for å jukse.

Fikk du med deg disse?

Episode 11: Overvåker utøveres biologiske pass

Episode 10: Hva kan du gjøre?

Episode 9: Hva gjør doping med deg?

Episode 8: Hva er brudd på dopingreglene?

Episode 7: Trenger jeg kosttilskudd for å lykkes?

Episode 6: Hvordan foregår en dopingkontroll?

Episode 5: Kan medisinbruk stoppe meg fra å drive med idrett?

Episode 4: Kan jeg testes for doping?

Episode 3: Hvorfor ADNO?

Episode 2: Hva er WADA?

Episode 1: Doping i nyere historie