– Vi må snakke om doping

God forebygging er når ungdommene møter gode holdninger på flere arenaer, fra flere personer.

Microsoft Teams image 2
Morten Heierdal leder panelsamtale.

Snakk om doping var hovedbudskapet da 115 deltakere møtte til fylkesseminar på Førde. Her fra det hovedsakelig deltakere fra yrker som jobber tett med ungdom.

Helsesykepleiere, lærere, ansatte på treningssenter, barne- og ungdomsarbeidere, ungdomskoordinator, politi, miljøterapeuter, fra overgrepsmottak, psykologer, og ansatte fra barnevernet var alle representert i salen.

Hovedbudskapet var at alle som jobber med ungdom må tørre å spørre om doping.

– Vi som jobber med ungdom må snakke om doping. Det er skummelt når ungdommene får lov til å ha masse tanker om doping, og at disse tankene får utvikle seg uten at noen stiller spørsmål. Derfor må vi voksne tørre å spørre om doping, og bruke ordet doping når vi snakker med ungdommene som står i risikoen for å starte med doping. God forebygging er når ungdommene møter de gode holdningene på flere arenaer, fra flere personer: på idrettslaget, på treningssenteret, på skolen, hjemme og i møte med helsevesenet. Det innebærer at vi alle må være «på», og bli med på dugnaden, sier Kaja Renolen Haugen, fylkeskoordinator Vestland for Antidoping Norge.

Gjennom økt kunnskap om dopingmidler, kosttilskudd og bakenforliggende årsaker er målet at deltakerne nå er rustet til å ta opp dette med ungdommene sine.

Tilbakemeldingene etter seminaret tyder på at seminaret traff godt og det ble pekt på god formidling og at flere hadde fått ny kompetanse de kunne ta med seg videre i arbeidet.