Frogner IL har skapt antidopingengasjement

- Vi må sørge for at utøverne har nok kunnskap om dette, sier sportslig koordinator Radu Carlan.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Frogner IL Bilde Radu
Radu Carlan er sportslig koordinator for Frogner IL. Foto: Frogner IL

Frogner IL fra Sørum kommune er et av 281 norske lag som har tatt grep for å sette holdningsskapende arbeid og antidoping på agendaen i 2019. Til nå har fotball-, håndball-, ski- og badmintongruppa gjennomført prosessen med å bli et Rent IL, og ifølge sportslig koordinator Radu Carlan er samtlige grupper i idrettslaget kjent med klubbens arbeid.

Les også: Ny repetisjonsmodul på Ren Utøver

- Vi hadde et møte med Antidoping Norge (ADNO) etter lanseringen av nye Rent IL, og bestemte oss for å satse på dette. Vi har et idrettslag bestående av elleve forskjellige grupper, og nå har de største – med ungdommer i alderen 12-19 år – deltatt i gjennomføringen av dette, sier Carlan.

Kunnskap om konsekvenser
Ifølge Frogner ILs sportslige koordinator har responsen på opplegget vært strålende, både fra utøvere, trenere og foreldre. I mange grupper blir det også stilt krav til utøverne om å gjennomføre Ren Utøver.

- Det er viktig at idrettslag tar seg tid og prioriterer dette. Det er utrolig mange unge som driver med idrett i dette landet, og inntrykkene de får er så mange. Noen blir kanskje fristet til å ta farlige snarveier for å bli mer fokusert eller enda sterkere. Vi må sørge for at de har et bevisst forhold til hva de inntar av for eksempel kosttilskudd, og kunnskap om hva som skjer med kroppen når de inntar ulovlige og helsefarlige stoffer, sier han.

- Frogner IL er et stort idrettslag med flere idretter, og at de velger å gjennomføre Rent IL i sine grupper er vi glade for. Et viktig prinsipp i det forebyggende antidopingarbeidet er å skape flere forebyggere, og det har vi gjort med Frogner IL på laget, sier rådgiver Siri Bynke.

Viktige påminnelser
Selv om forebyggende tiltak er gjort, betyr ikke det at arbeidet er ferdig, understreker Bynke. Hun mener det er viktig at målgruppene møter stadige påminnelser om hvilke krav som stilles til dem, og hvilke holdninger idrettslaget forfekter.

- For noen uker siden var jeg i Frognerhallen i forbindelse med et annet arrangement, og det første som møtte meg der var Rent IL-plakatene i inngangspartiet i hallen. Enten det er ved plakater, ved å gjennomføre Ren Utøver eller møter/foredrag om temaet, er det viktig at alle rundt idrettslaget blir påminnet dette, sier hun.

Slik blir du sertifisert
Siden Rent IL ble lansert i ny drakt og på ny løsning 7. mars, har 281 idrettslag over hele landet laget mål og tiltak for eget forebyggende arbeid. Rent IL er et program for idrettslag som er tilknyttet særforbund gjennom Norges idrettsforbund, og registreringen skjer på gruppenivå.

  1. Start med å lese forberedelsdelen som ligger nederst på rentil.no og skriv ut dokumenter ved behov.
  2. Sett av 1-2 timer, samle styret, sentrale trenere, ledere og andre ressurspersoner i idrettslaget eller gruppa.
  3. Søk opp idrettslaget, registrer gruppen dere tilhører. Velg særforbund og oppgi kontaktinformasjon.
  4. Gjennomfør diskusjonsoppgaven, godta erklæringen og sett opp tiltak for å bli et sertifisert Rent IL. Som Rent IL får dere tilgang til materiell som kan benyttes i det forebyggende arbeidet.
  5. Etter to år må prosessen gjennomføres på nytt.

Sett i gang prosessen her