Vedtok WADA-reform: – Glad for at utøvere og NADOer får velge egne representanter

Internasjonal leder i ADNO, Martin Lauesen mener Verdens antidopingbyrå (WADA) har gjort flere viktige vedtak.

Solheim og Banka
Anders Solheim møtte nylig WADA-president Witold Banka under møte i Paris.

Det var i gårsdagens styremøte at flere nye reformer ble vedtatt. Blant annet blir det opprettet et uavhengig etisk styre og et nytt "WADA Athletes Central". Rådet skal bestå av 20 medlemmer og bli valgt av utøvere selv, og ikke av WADA og komiteens leder som er tilfellet i dag.

Det blir også endringer i selve styret av WADA. Styret vil få fire nye medlemmer, to representanter fra utøverne og to fra de nasjonale antidopingorganisasjonene.

– Vi er glad for at utøvere og NADOer får velge sine egne representanter, sier internasjonal leder i ADNO, Martin Lauesen.

Styret (Executive Committee) vil dermed bestå av 16 medlemmer.

WADA-president Witold Banka mente vedtakene var viktige fremskritt.

– Disse to dagene med møter resulterte i viktige skritt fremover for WADA og antidopingbevegelsen. Jeg er glad for at vi klarte å gjøre reelle fremskritt på en rekke nøkkelområder. I tillegg til godkjenning av ytterligere styringsreformer, ønsket vi også en økning av byråets årlige budsjett velkommen. Det dekker emner som spenner fra etableringen av et antidopingombudsprogram for idrettsutøvere, som vil bli testet neste år, til konfidensielle kilder i sammenheng med etterforskningsarbeid. Styret mottok også viktige oppdateringer om hvordan WADA fortsetter å håndtere utfordringene fra COVID-19-pandemien og hvordan det påvirker forberedelsene til antidopingprogrammet ved de olympiske og paralympiske leker i Beijing neste år, sier Banka.

Les mer om vedtakene hos WADA.