Varslingskanalen fikk over 100 tips i 2019

Flere tips til Dopingvarsel har ført til kunnskap om dopingsaker Antidoping Norge ellers ikke ville hatt kunnskap om.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Bruk varslingskanalen aktivt10
Visste du at du kan varsle om mistanke om doping både innenfor og utenfor Norges grenser til Dopingvarsel?

Nesten halvparten av dopingsakene som ble opprettet i 2019 startet som tips fra varslingskanalen Dopingvarsel.

Dopingvarsel ble opprettet i 2016 og har siden det fått inn over 500 tips. Tjenesten er kryptert og gir mulighet til å sende inn tips og mistanke om dopingmisbruk eller andre forhold helt anonymt.

I 2019 ble det registrert over 100 tips til kanalen. Mange av dem førte til opprettelse av dopingsak.

Anders Engen er fagrådgiver for etterretning og etterforsking i Antidoping Norge. Han forteller at mange av dopingsakene som har kommet gjennom varslingskanalen, ikke ellers ville blitt avdekket.

Tre måter å legge inn tips på

– Det har blitt en veldig viktig kilde til informasjon og opprettelsen av varslingskanalen har gjort terskelen for å tipse og melde fra om mistanke lavere. Tipsene til varslingskanalen som har ført til dopingsaker hadde vi mest sannsynlig ikke klart å avdekke på andre måter. Det har uten tvil åpnet nye muligheter for oss, sier Engen.

Teamet hans følger opp hvert eneste tips som kommer inn og i de tilfellene det er mulig, blir melderne kontakta. Det er nemlig tre måter å sende inn tips til Dopingvarsel.

  1. Tipser er helt anonym, legger ikke igjen kontaktinformasjon og det er ikke mulig for Antidoping Norge og ta kontakt.
  2. Tipser er helt anonym, men det blir oppretta en slags mailboks der man kan kommunisere frem og tilbake, fortsatt helt anonymt.
  3. Tipser legger igjen kontaktinfo, og det er mulig for Antidoping Norge å ta kontakt. – For oss er det veldig nyttig å kunne kontakte melder. Vi har sett at dette ofte beriker tipset/ informasjonen. Tipser blir fortsatt helt anonym. Vår erfaring at også tipserne setter pris på en slik oppfølging, forteller fagrådgiver Anders Engen.

En vond magefølelse er nok

Ofte kan en vond magefølelse være nok til å sende inn et tips gjennom Dopingvarsel. Det er langt fra sikkert at det blir oppretta en dopingsak på bakgrunn av tipset.

– Mange er redde for at informasjonen de kommer med ikke stemmer eller ikke er viktig nok. Det skal ikke de trenge å vurdere selv. Det skal vi sjekke. Det er vi som tar oss av etterretningsbiten. De som kjenner miljøet best er de som er i miljøet selv. Ofte kan en magefølelse stemme og kanskje sitter vi med informasjon som stemmer overens, forklarer Engen og legger til:

– Vi ønsker heller alt for mye informasjon enn for lite. Vi er også interessert i informasjon som dreier seg og forhold eller utøvere utenfor Norges grenser.

Hittil i 2020 har det kommet inn nærmere 50 tips.

Tipsene som kommer inn stammer oftest fra breddeidretten. Det gir Antidoping Norge stor hjelp.

– Flere av disse utøverne ville nok ikke blitt testa om det ikke hadde vært for tipsene vi får inn via varslingskanalen, sier Engen.

Har du tips eller mistanke om doping? Her finner du varslingskanalen Dopingvarsel.

Les også:
Ny kampanje for varslingskanalen