– Utrolig stolt av det vi har fått til

ADNOs årsrapport 2021 er klar. Styreleder Widvey peker mot et krevende antidopingår.


Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
NTB 2 Yt SY Gr ZBE 1
Rune Andersen fikk hedersprisen under Idrettsgallaen januar 2021.

2021 startet med stor oppmerksomhet rundt antidopingarbeidet ved at Rune Andersen mottok Idrettsgallaens hederspris.

Utover året skulle det vise seg at det ble nok et år i pandemiens tegn. Ved gjennomlesing av årsrapporten hersker det liten tvil om at pandemien har satt sitt preg på også antidopingarbeidet i 2021.

Styrket ut av pandemien

– Når vi nå endelig kan se tilbake på pandemien, ser vi helt klart at den har krevd mye ressurser og omstilling, men samtidig har den lært oss en hel del og gitt oss virkemidler som vil komme til å styrke framtidens antidopingarbeid. Som styreleder av Antidoping Norge er jeg utrolig stolt av det vi tross alt har klart å få til gjennom denne merkelige tiden, sier Thorhild Widvey i sin årshilsen.

Her er en smakebiter av fakta som er verdt å trekke fram fra 2021:

  • Det ble tatt 2076 dopingprøver, mange av dem innhentet via de to bobilene som har fungert som mobile kontrollstasjoner.
  • Det ble avsagt 14 dopingdommer i norsk idrett.
  • Det ble holdt nesten 150 foredrag for idretten og gjennomført nesten 200 forebyggende tiltak utenfor den organiserte idretten, mange av dem via digitale plattformer.
  • Det drives et bredt forebyggende antidopingprogram der så godt som alle forbund er del av Rent Særforbund, nesten 10 000 gjennomførte Ren Utøver og over 220 idrettslag ble et Rent Idrettslag.
  • Vi har over 500 treningssentre med oss i Rent Senter-programmet.

Ikke minst testprogrammet har vært utfordrende med tanke på å drifte det med nødvendig smittevern. Ekstra spesielt har det vært at det har vært et år med oppkjøring til to olympiske mesterskap.

– Det har vært viktig for oss å kunne drifte et tilfredsstillende testprogram, slik at de utøverne som dro til henholdsvis Tokyo og Beijing var testet på en god måte. Det klarte vi takket være de to bobilene vi har hatt på veiene. Ellers så ser vi som antidopingorganisasjon tydelige resultater av en økende satsing på etterforsknings- og etterretningsarbeidet. Selv om det ikke har vært så mange dopingsaker i 2021, er det verdt å merke seg at omtrent halvparten av sakene springer ut fra tips som har kommet til organisasjonen via vår varslingskanal, skriver Widvey.

Internasjonalt har det naturlig nok vært få fysiske møteplasser. Likevel har ADNO drevet et aktivt internasjonalt påvirkningsarbeid.

– Det er gledelig at stadig flere nå følger oss på å løfte temaer som uavhengighet, rettferdig rettergang og viktigheten av å unngå rollekonflikter, sier Widvey som i sin hilsen takker alle ansatte og engasjerte i ADNO for innsatsen i et krevende år og alle gode samarbeidspartnere i og utenfor idretten.

Les hele Widveys hilsen her.

ANTIDOPING NORGES ÅRSRAPPORT 2021 finner du her!