Tre høydepunkter fra Lausanne

Martin Holmlund Lauesen har plukket ut tre saker fra iNADO-workshopen og Wada-symposiumet som lover godt for framtida.

WADA-seminar i Lausanne

WADA-symposiet i Lausanne samlet antidoping-arbeidere fra hele verden under parolen «sammen for en verden av dopingfri idrett», mens iNADO-workshoppen først og fremst samlet de nasjonale antidopingbyråene.

Martin Holmlund Lauesen, avdelingsleder Internasjonal, var en av flere som var på plass fra Antidoping Norge. Han plukker ut tre høydepunkter man kan ta med seg videre:

1. Guiding Principles for the Future of Anti-Doping

Dette er seks prinsipper for hvordan antidopingarbeidet best skal gjennomføres. Og Lauesen ser positivt på hvordan iNADO, samlingen av antidopingbyråer rundt om i verden, har tatt eierskap til dette.

– Som de eneste «underskriverne» til de internasjonale antidopingreglene, som alene er satt i verden for å fremme ren idrett, er det viktig at vi er med på å bestemme retningen på antidopingarbeidet.

Nå håper han på større tilslutning til det videre arbeidere.

– Vi inviterer til en internasjonal konferanse om dette i juni. Da skal vi se på «best practices» og hvordan vi best følger opp disse prinsippene framover.

2. Samarbeidet mellom nasjonale antidopingbyråer

WADA benyttet anledningen til å framheve fordelene med samarbeid på tvers av landegrensene mellom nasjonale antidopingbyråene. Her har Norge vært et foregangsland og flere ser forhåpentligvis nytten av samarbeid.

– Vi ser absolutt nytten av samarbeid, og vi er glade for at flere andre har kommet på banen. Ikke bare at vi hjelper andre, men vi lærer noe selv også. For oss blir dette en måte å bekjempe doping utenfor Norges grenser. Ved å løfte det nasjonale antidopingarbeidet i flere land løfter man det internasjonale antidopingarbeidet. Forhåpentligvis følger flere etter.

3. Arbeidet med det internasjonale antidopingregelverket

Selv om prosessen ikke offisielt er i gang med å revidere WADAs standarder og retningslinjer fikk man tjuvstartet arbeidet i Lausanne.

– Det er viktig å komme i gang med å tenke tanker om hvordan vi best videreutvikler antidopingarbeidet, så vi som NADOer ikke blir overrasket når det plutselig starter opp i høsten. Jeg vil kalle det en god oppvarming som sikrer vi får en god start på til de neste to årenes marton med utviklingen av et nytt regelverk, avslutter Lausesen.