Tramadol på dopinglisten fra 2024

Det er ingen store endringer på 2023-utgaven av dopinglisten, men fra 2024 blir legemidlet Tramadol, som er allerede er forbudt i sykkelsporten, satt på lista.

Prohibited list ig
Ny dopingliste kommer i oktober hvert år, og gjelder fra 1.1.

NY DOPINGLISTE:Gjeldende liste fra 1. januar 2023

Hvert år publiserer WADA ny dopingliste i oktober som vil gjelde fra årsskiftet. For norske utøvere er det ikke de største endringene å merke seg fra 2023, men allerede nå varsler WADA en større endring fra 2024.

– Tramadol har vært forbudt i sykkelsporten under konkurranse siden 2019, fra neste år kommer legemidlet på dopinglista og blir forbudt for alle idrettstuøvere i konkurranse, sier medisinsk fagrådgiver Astrid Gjelstad.

Astrid Gjelstad er medisinsk fagrådgiver i Antidoping Norge. Om du har spørsmål om dopinglista eller medisinsk fritak kan disse sendes til [email protected].


Har potensial til å øke prestasjon

I sommer ble den portugisiske syklisten Nairo Quintana diskvalifisert fra Tour de France etter at han avla dopingprøve som inneholdt stoffet. Fra 2024 ville han ha fått en dopingdom.

Tramadol har stått på overvåkninglista siden 2012 Ifølge WADA tyder dataene som har kommet inn på betydelig bruk av dette stoffet i idretten, blant annet i sykling, rugby og fotball. Stoffet er klassifisert som narkotika i mange land, også i Norge. WADA-finansiert forskning har bekreftet at tramadol har potensial til å øke fysisk prestasjon i idrett.

– Dermed krysser stoffet av på alle punktene som gjør at et stoff blir satt på dopinglista. Det kan være helseskadelig for utøvere, det kan gi en prestasjonsfremmende effekt og kan skade idrettens anseelse, forklarer Gjelstad.

Det har imidlertid blitt bestemt at forbudet mot tramadol i konkurranse ikke skal tre i kraft før 1.1.2024 for å gi tilstrekkelig tid til informasjon og opplæring.

Gjelstad nevner et par endringer i idrettene minigolf og undervannssport.

– Det internasjonale minigolfforbundet har selv bedt om at betablokkere skal være forbudt i konkurranse. De har de samme kravene til ferdigheter som presisjon og konsentrasjon som i blant annet golf og skyting, der betablokkere lenge har vært forbudt i konkurranse. I undervannssport som fridykking og undervannsjakt har betablokkere også blitt forbudt utenfor konkurranse, sier Gjelstad.

Fjerner ikke cannabis fra lista

Internasjonalt har det vært størst oppmerksomhet rundt om cannabis kommer til å bli tatt av dopinglista. Etter grundige vurderinger har WADA bestemt at cannabis (THC) fortsatt vil være forbudt i idretten under konkurranse.

WADA har blant annet konkludert med at det er medisinske bevis for at bruk av THC utgjør en helserisiko for helsa til spesielt unge utøvere. Ekspertgruppen mener at det ikke finnes grunnlag for å si at THC kan være prestasjonsfremmende, men at det heller ikke kan utelukkes. Til slutt blir det lagt vekt på at bruk av cannabis i konkurranse er i strid med idrettens ånd, med tanke på respekt for andre deltakere og sikkerheten til konkurrentene.

Les mer om hvordan WADA har vurdert i "Hovedendringer dopinglista 2023".

Her finner du hele dopinglisten som gjelder fra 1.1.2023: Dopinglisten 2023

Overvåkninglisten 2023