Tramadol blir forbudt i konkurranse

Dette er en av endringene på 2024-dopinglisten.

Dopinglista 2024

1. januar kommer det som vanlig endringer på WADAs dopingliste. Nå er endringene klare og medisinsk fagrådgiver, Astrid Gjelstad har gått grundig gjennom endringene. Hun trekker særlig fram én endring på selve dopinglisten og én i overvåkningslisten.

Her er hele dopinglisten for 2024

Den første er at tramadol blir forbudt i konkurranse fra og med 1. januar 2024.

- Etter å ha stått på overvåkningslisten i noen år, tyder dataene på en betydelig bruk av dette stoffet i idretten, sier Gjelstad.

Tramadol er et smertestillende stoff, som gjerne brukes som et alternativ til Paralgin forte. Misbruk av tramadol har ført til at dette stoffet er klassifisert som narkotika i mange land, inkludert Norge. WADA-finansiert forskning har bekreftet at tramadol har potensial til å øke fysisk prestasjon i idrett.

Gjelstad nevner også at semaglutid, virkestoffet i blant annet Ozempic og Wegowy, er satt på WADAs overvåkingsliste.

- Det er fordi WADA ønsker å følge med på bruken av dette stoffet i idretten, om det tegner seg et mønster av unaturlig høyt bruk. Legemidlet ble opprinnelig utviklet for behandling av diabetes type 2, men kan også virke vektreduserende, og mange bruker det som slankemedisin, sier Gjelstad.

Det er også lagt til flere eksempler på ulovlige stoffer og gjort presiseringer i dopinglisten. Her kan du lese en oppsummering av de viktigste endringene.

Dopinglisten 2024 på norsk
Overvåkningslisten 2024 på norskDenne saken ble først publisert 3. oktober 2023, oppdatert 2. januar 2024.