Tok 2076 prøver i 2021: – Prioriterte OL og PL-utøvere

Pandemien gjorde at det ble tatt færre tester enn i et normalår, men to bobiler sørget for at de aller beste utøverne ble testet som normalt.

NTB V4m0s8s N5 DM
I 2021 var to dopingtest-bobiler på veiene for å teste utøvere over hele landet. Det var nødvendig for å kunne teste utøverne og samtidig overholde smittevernreglene.

Som det meste annet ble også dopingtestprogrammet til Antidoping Norge sterkt påvirka av koronarestriksjoner i 2021. Store deler av året var prega av nedstengning og restriksjoner i idretten.

– For vår del var testinga prega av korona, og vi endte på 2076 prøver. Det var om lag like mange som i 2020 og 69 prosent av det vi tester i et normalår, forteller fagrådgiver og testplanlegger, Geir Holden.

To dopingtest-bobiler på vegen

Store deler av året var to bobiler i bruk for å teste utøvere over hele landet. På grunn av smittevernrestriksjonene kunne ikke dopingkontrollørene ta turen inn til utøverne. I bobilene er det de OL-aktuelle utøverne som har vært hyppigst innom.

– Mye av fokuset vårt har vært på meldeplikt- og topputøvere. 80 prosent av testene våre har vært i den gruppa. Noe av det spesielle med dette året er at det bare gikk seks måneder mellom OL og Paralympics i Tokyo, og vinterlekene i Beijing. Da er vi nødt til å prioritere mye testing av utøverne som skal konkurrere om medaljer for Norge, forklarer Holden.

Dette er utøverne som er definert som topputøvere

Tilbake på 2019-nivå nå

I 2021 ble73 prosent av prøvene tatt utenfor konkurranse, mens 27 prosent ble tatt i konkurranse. De fem forbundene som det har blitt tatt mest dopingprøver i er skiforbundet (467), friidrettsforbundet (208), sykkelforbundet (185), fotballforbundet (166) og ishockeyforbundet (111).

Disse idrettene ble det testet mest i 2021.

Teststatistikk: Slik har vi testet i de ulike særforbundene

I de første månedene av 2022 har dopingtestinga vært tilbake til normalen. Bobilene er parkert og de store breddeidrettsarrangementene er tilbake.

– Vi planlegger for å komme tilbake til 2019-nivå i år. Vi har kunnet testet som normalt til nå i år og har ikke trengt å bruke bobil. Vi håper å teste og møte mange flere utøvere enn vi har gjort de to siste årene. Målet er å ta omtrent 3000 dopingprøver.

Derfor kan breddeidretten bli prioritert langt mer dette året.

– Breddeidretten kommer til å bli testa mye mer i 2022, nå som det ikke er smittevernrestriksjoner og de store arrangementene er tilbake, forteller Holden.