Tidligere hockeyspiller forebygger doping for ADNO

Alexander Olsen-Syversen har spilt ishockey på toppnivå i Norge. Nå reiser han landet rundt for å holde foredrag om antidoping for alle toppklubbene.

Alexx2 red
Møte med Frisk Askers landslagsprofil over mange år, Alexander Bonsaksen i den nye Varner arena. Bonsaksen har blitt Ren Utøver-ambassadør.

– Det var egentlig en skikkelig god følelse. Jeg følte virkelig at jeg nådde inn til spillerne med budskapet.

Alexander Olsen-Syversen forteller om sitt første foredrag hos 1.divisjonsklubben Furuset. Han vet at han kommer inn med en annen autoritet som foredragsholder med sin bakgrunn som hockeyspiller.

Skal ha over 50 foredrag

– Jeg veit jo mye om hvordan sjargongen er i en hockeygarderobe. For meg er dette grupper som er lette å snakke til. Kanskje klarer jeg å snakke på en litt mer uhøytidelig måte, selv om jeg selvsagt formidler et viktig budskap, sier den tidligere Stavanger Oilers-, Stjernen- og Manglerud Star-spilleren.

Denne landslagsdrakta blir signert på hvert eneste foredrag.

Han er to uker inn i turneen gjennom Hockey-Norge. De neste månedene skal han holde foredrag for alle klubbene i eliteserien i ishockey for både menn og kvinner, 1.divisjon for menn, para-hockey og en del juniorlag.

Totalt blir det over 50 foredrag, med rundt 20-25 spillere som tilhørere på hvert.

Norges ishockeyforbund setter stor pris på samarbeidet.

– Vi er veldig opptatt av å ha en ren idrett, og samarbeidet med Antidoping Norge er viktig for oss. Det arbeidet Syversen og hans kolleger gjør, støttes 100% av oss i Norges ishockeyforbund. Alexander Bonsaksen er en respektert spiller med gode holdninger, og er en god representant som viser riktig retning for våre yngre spillere, sier generalsekretær i Norges ishockeyforbund, Ottar Eide.

– God ambassadør for ADNO

I vår var han i praksis i Antidoping Norge gjennom utdanningen bachelorgraden i fysisk aktivitet og ernæring ved Høyskolen Kristiania. Nå er han engasjert i en prosjektstilling for å styrke arbeidet med forebygging mot ishockey.

– For oss er det gull verdt å bruke Alexander med sin bakgrunn som forebygger i ishockey. Hans bakgrunn og formidlingsevne, kombinert med den gode opplæringen han har fått på antidoping hos oss, gjør han til en veldig god ambassadør for oss, sier avdelingsleder for forebygging i ADNO, Linda Olsen.

Syversen startet på turneen gjennom Hockey-Norge for to uker siden. Nå har han allerede hatt seks foredrag.

– Jeg har blitt tatt veldig godt imot. Spillerne er nysgjerrige og setter pris på at jeg kommer. For mange er dette helt nytt, for eksempel utøvernes rettigheter ved dopingkontroll.

Alexander Syversen-Olsen har vært med på å vinne NM-gull med Stavanger Oilers. Nå er han ansatt i en prosjektstilling som forebygger i Antidoping Norge.

Fokus på kosttilskudd

Målet er at hockeyspillerne skal få mer kunnskap og større bevissthet rundt antidoping.

– Vi håper at spillerne kan bli mer bevisste på valgene de tar. På foredragene snakker vi blant annet mye om kosttilskudd og mange av dem forteller om hva slags tilskudd de tar. Det gjør det lettere å snakke om hva slags tilskudd som vi kategoriserer som lavrisiko og høyrisiko, forklarer Olsen-Syversen og tenker blant annet på risikoen for en positiv dopingsak.

Som ADNO fortalte i år har kosttilskudd vært årsaken i 27 norske dopingsaker. Noe som blir spesielt tatt opp på disse foredragene.

Hockeyforbundet er også sterkt delaktige i prosjektet, og har virkelig lagt godt til rette for foredragsturneen.