Hvor mange dopingprøver ble tatt internasjonalt i pandemiåret 2020?

WADA har sluppet rapport om testing i pandemiåret 2020. Internasjonale særforbund slet mer med å få gjennomført testing enn nasjonale antidopingorganisasjoner.

XH11498 1
Det var en nedgang på 46 prosent i antallet dopingprøver innhentet og analysert i 2020.

Rett før jul publiserte WADA rapporten over dopingtestingen i det første pandemiåret 2020. Tallene viser ikke overraskende en betydelig nedgang på både antall prøver tatt og positive prøvesvar.

  • 46 prosents nedgang i antallet prøver innhentet og analysert. Fra 278,047 i 2019 til 149,758 prøver i 2020.
  • Nedgang i antall positive prøver (AAF). Fra 0,97 prosent i 2019 til 0,67 prosent i 2020
  • Nedgang på 38 prosent på antall blodprofilprøver (ABP). Fra 36,401 i 2019 til 22,666 i 2020.

LES HELE RAPPORTEN HOS WADA HER

Løste utfordringene tidligere

Geir Holden, fagrådgiver i avdeling for kontroll og påtale, har bidratt med tall fra Antidoping Norge i rapporten og ser at ADNO klarte seg godt sammenlignet med resten av verden.

– Vi nådde 70 prosent av testingen i et normalår, noe vi ser at mange andre nasjoner vi kan sammenligne oss med ikke klarte. Dette viser at vi løste utfordringene rundt testing og smittevern bedre og tidligere enn mange andre, sier Holden.

Geir Holden er fagrådgiver i avdeling for kontroll og påtale i Antidoping Norge.

Han ser også at flere internasjonale særforbund slet mer enn nasjonale antidopingorganisasjoner med å gjennomføre testprogrammet i 2020. FINA (svømming), ITF (tennis) og World Athletics (friidrett) testet for eksempel bare henholdsvis 43, 42 og 47 prosent av det de gjorde i 2019.

– Det er helt tydelig at mange internasjonale særforbund slet mer med å gjennomføre kontrollprogrammet enn mange av de nasjonale antidopingorganisasjonene, sier Holden.

WADA-direktør Olivier Niggli forteller at rapporten viser at dopingtestingen tok seg betraktelig opp fra juni 2020.

– Ikke overraskende viser statistikken for 2020-rapporten nedgang i testing over hele verden på grunn av den pågående COVID-19-pandemien. Mens prøveantallet var betraktelig redusert i de første månedene av pandemien, spesielt fra mars til juni 2020, økte testingen jevnt etter det. Faktisk er utenfor konkurranse-testingen helt tilbake i 2021 og har passert 2019-nivåene. Antidopingorganisasjoner over hele verden skal berømmes for å implementere testveilederen fra WADA for å opprettholde integriteten til antidopingsystemet og sikre helse og sikkerhet for idrettsutøvere og andre, sier Niggli til WADA sine nettsider.

Lite testing på breddenivå

Felles for alle antidopingorganisasjoner i 2020 var at toppidretten ble prioritert. Breddeidretten var i store deler av året stengt ned, og gjorde det vanskelig å gjennomføre testing.

– Vi i ADNO fikk gjennomført lite testing på lavere nivå i 2020. Det var en stor del av grunnen til at vi bare nådde 70 prosent av testingen i et normalår. Det kan nok forklare nedgangen også internasjonalt.

Holden har plukket ut et par interessante funn for ADNO sin del i rapporten:

  • ADNO var testorganisasjonen som tok sjette flest prøver (urin og blod) i håndball i verden. Nummer fire på lista i skiidrettene.
  • ADNO var testorganisasjonen som tok flest prøver i cheerleading og biljard.
  • ADNO var den eneste testorganisasjon som tok blodprofilprøver (ABP) i Taekwondo. Tredje flest i tennis og ishockey.