Styrkeløfter Marte Kjenner i Antidoping-podden: – Når damer løfter 200 kilo, er det kanskje unaturlig for noen

VM-gullvinner i knebøy Marte Kjenner får stygge kommentarer om doping på sosiale medier. Selv vil hun vise hvor tungt damer kan faktisk løfte. Helt rent.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Facebook MK
Styrkeløfter Marte Kjenner er gjest i Antidoping-podden sammen med sportssjef i styrkeløftforbundet Lars Samnøy.

– Det er veldig kjedelig. Når du veit hvor mye trening som ligger bak prestasjonene dine.

Det er lett å se at Marte Kjenner har blitt oppgitt og frustrert over kommentarene som har tikka inn på mobilen. I fjor tok hun både VM-gull og satte verdensrekord i knebøy under VM i styrkeløft i Halmstad.

Nå har 33-åringen akkurat kommet med kveldsflyet fra Trondheim med helgas treningsbag over skuldra. Inn i hjertet av norsk toppidrett på Olympiatoppen.

Hør episoden her eller der du hører podkast

Fredag kveld på Olympiatoppen med Marte Kjenner. Denne helga var det treningssamling for flere av landslagene på styrkeløft.

Dopinganklagene kommer fra folk uten innsikt

Her har hun satt seg ned med Antidoping-podden blant annet for å fortelle dopingfordommene hun ofte møter. Spesielt i sosiale medier.

– Det kommer jo ofte fra folk som ikke har innsikt i styrkeløft. Uansett hva du legger ved av dokumentasjon så har de den meninga. Når damer tar 200 kilo i knebøy, er det kanskje unaturlig for noen. Så da føler de vel behov for å fortelle at hun der er dopa. Det er veldig frustrerende.

Garantert dopa, skriver folk på sosiale medier. Også i kommentarfeltet til Antidoping Norge da vi la ut et en video av henne. Hvorfor har folk slike dopingfordommer til styrkeløft og kanskje spesielt damer? Og hvordan takler Marte det? Var spørsmål vi ville ha svar på i Antidoping-podden.

– Jeg svarer stort sett alltid tilbake når jeg ser slike kommentarer. Om jeg kan påvirke noen til å opparbeide seg litt mer kunnskap om ting, gir det meg mye. Mange har nok ikke innsikt i det antidopingarbeidet som ligger rundt idretten. De vet ikke hvor grundig og nøye kontrollørene som tester oss er og hvor godt forbundet vårt jobber med antidoping. Det hadde vært spennende og satt seg ned for å prate med dem, sier Kjenner.

Tre medaljer ble det til slutt under VM i styrkeløft i Halmstad i 2021.

Dopinghistorie fra 80-tallet henger i

Lars Samnøy, sportssjef i styrkeløftforbundet sitter også rundt bordet på Olympiatoppen denne fredagskvelden. Hele landslaget er på Sognsvann i Oslo denne helga for å forberede seg til VM i Sør-Afrika i juni.

Han tror dopinghistorie fra 80 og 90-tallet fortsatt henger i hos folk og gjør at mange tenker at det ikke er mulig å løfte så tungt uten å bruke doping.

– Styrkeløft er jo en relativ enkel idrett. Du kan være en "nobody" og vinne et VM-gull hvis du doper deg. Den fremgangen du kan oppnå ved doping er veldig stor og vedvarende. Og mange ble tatt for doping i vår idrett tilbake på 80-tallet, sier Samnøy.

Nå er sporten en helt annen i Norge, forklarer han. Forbundet har for lengst tatt et oppgjør med dopingbruken og holdningene rundt. Nye medlemmer som kommer inn i styrkeløftmiljøet i dag blir møtt med antidopingopplæring og nulltoleranse.

– Nå får du ikke melde deg på NM uten at du har fullført Ren Utøver. Alle som kommer inn i styrkeløftmiljøet blir møtt med antidopingopplæring og tydelige holdninger. Vi reiser rundt med "playtrue, playclean" på landslagsdraktene våre, og ingen landslagsutøvere har blitt tatt for doping siden 2001, sier Samnøy.


I fjor satte hun verdensrekord med 192 kilo i knebøy under VM i Halmstad. Rekorden har blitt slått i etterkant, og Kjenner har store ambisjoner om å ta den tilbake. Foto: @sbdapperel

Utøvere er åpne om dopingbruk på Instagram

Det kjente også Marte på da hun startet med styrkeløft i 2016 som 26-åring. Med en gang fikk hun inntrykket av at dette var en idrett som tok antidoping på alvor.

– Jeg er veldig glad for at jeg som helt fersk i idretten ble innprenta med antidoping med en gang da jeg kom inn i klubben (Nidarø styrkeløftklubb). Det blir jobba veldig bevisst med holdninger både på klubb- og landslagsnivå, forteller hun.

Slik er det ikke overalt der det løftes tungt på styrkeløftstevner. Om du sjekker ut episoden med Marte Kjenner og Lars Samnøy i Antidoping-podden får du høre om forbundet som ikke har dopingtesting i det hele tatt og utøvere som er helt åpne om at de bruker doping på Instagram. Du får høre om hvorfor sosiale medier både er motivasjon og et problem for idretten.

Marte Kjenner gir deg også historia bak hvordan hun har nådd verdenstoppen på såpass kort tid. Og gir deg sine beste tips for hvordan du kan oppnå dine mål når det gjelder benkpress, knebøy, markløft eller generelt bli sterkere.

I VM i Sør-Afrika i juni har 33-åringen mål om nye medaljer. Foto: EPF

Hør "Dopingfordommer, løfting i sosiale medier og hvordan være et antidoping-forbilde?" der du hører podkast.