Slik ønsker de å endre WADA

Utøvere, antidopingledere og politikere stiller krav i felles erklæring.

17141 31
Olympisk mester i svømming, Lilly King, under sin appell i Det hvite hus onsdag. Til høyre for henne: USADA-sjef Travis Tygart, skiskytter Sebastian Samuelsson, statssekretær Frida Blomgren i Kulturdepartementet og styremedlem i WADA, Clayton Cosgrove.

Onsdag var Antidoping Norge til stede på et møte i Det hvite hus i regi av Office of National Drug Control Policy (ONDCP). En rekke nasjonale antidopingorganisasjoner var representert, i tillegg til flere profilerte utøvere og representanter fra myndigheter over hele verden.

Temaet for møtet var WADA, og hvilke grep som må tas for å styrke antidopingbyrået og gi utøverne den nødvendige innflytelsen til å bidra i det viktige arbeidet for en ren idrett.

Møtedeltakerne gikk sammen om en erklæring hvor de ber WADA:

  • forplikte seg til å lede og drive arbeidet på en respektfull, ansvarlig, demokratisk og åpen måte.
  • i større grad lytte til og respektere utøvernes stemmer. WADA må inkludere utøvere med full stemmerett i styret og andre viktige funksjoner.
  • gjennomføre en uavhengig undersøkelse av kulturen og lederskapet i WADA etter påstander om mobbing og trusler.
  • gjennomgå og endre styresettet, slik at personer med en aktiv rolle i idretten ikke samtidig kan ha lederposisjoner i WADA.
  • gjennomføre en åpen prosess for å sikre dopingprøver og laboratoriedata i Russland, og WADAs Compliance Review Committee må umiddelbart etter 31. desember 2018 ta stilling til om Russland kan anses å drive antidopingarbeid i tråd med reglene.

Les erklæringen i sin helhet her.

Daglig leder Anders Solheim og styreleder Thorhild Widvey var Antidoping Norges representanter på onsdagens møte.