Skal forske på legemiddelbruk i ishockey og håndball

To masterstudenter i farmasi skal undersøke bruk av legemidler og kosttilskudd i to av de største lagidrettene våre.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Farmasistudenter
Farmasitudentene Sofie Christensen og Vibitha Sivasambu fikk møte både Antidoping Norge og representanter de to særforbundene før de går i gang med oppgaven i august. Førsteamanuensis og hovedveileder Ingunn Björnsdottir ved Farmsøytisk institutt og Astrid Gjelstad og Fredrik Lauritzen fra Antidoping Norge er også på bilde.

Til høsten er masterstudentene i farmasi Sofie Christensen og Vibitha Sivasambu i gang. De skal inn i forskjellige klubber på elitenivå i håndballforbundet og ishockeyforbundet og gjøre fokusgruppeintervju med flere spillere.

Hockeyforbundet: – Mer legemiddelbruk enn nødvendig

– Jeg har spilt håndball selv, og synes dette er veldig interessant å undersøke, forteller Sivasambu.

De to skal jobbe med prosjektet gjennom hele studieåret og avslutter med innlevering av masteroppgaven neste vår.

– Vi håper å lære mye selv, om hva slags legemidler bli brukt og hvilke holdninger som finnes. Vi forstår jo at dette er viktig for idretten, så håper vi kan bidra med noe, legger Christensen til.

Sofie Christensen gleder seg til å komme i gang med oppgaven. Astrid Gjelstad som jobber både i Antidoping Norge og ved Universitet i Oslo som førsteamanuensis er medveileder på oppgaven.


På oppstartsmøte hos Antidoping Norge fikk de for første gang møte representanter fra de to forbundene. Begge var helt klare på at dette var noe som var viktig å være med og bidra til.

– Vi vil jo jobbe for at ishockey skal være en så ren idrett som mulig. Og tror at dette prosjektet kan være et viktig bidrag som kan gi oss viktig kunnskap. Tallenes taler er jo klar. Det virker som om det er mer bruk av legemidler og kosttilskudd enn det trenger å være, sier generalsekretær Ottar Eide.

Bevisstgjøring for spillere og klubber

Også håndballforbundet synes dette var et viktig prosjekt å stille opp på.

– Vi tror dette er veldig viktig. Vi vet det er utbredt bruk av kosttilskudd i håndball og med tanke på skadebelastningen i idretten vår frykter vi at det kan være mye legemiddelbruk også. Vi håper at dette prosjektet kan gi oss mer kompetanse på kosttilskudd. Og bli en bevisstgjøring for spillere og klubber, sier teamadministrator for yngre landslag og antidopingansvarlig i forbundet, Ragnhild Oulie Bruland.

Ragnhild Oulie Bruland fra Norges Håndballforbund og Hein Barthold fra Norsk Topphåndball tror forskningsprosjektet kan bli verdifullt for norsk håndball.


Verdifullt samarbeid

Forskningssjef, Fredrik Lauritzen tror prosjektet kan styrke det forebyggende antidopingarbeidet.

Legemiddelbruk i idretten er et tema som har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og noe som berører antidopingarbeidet på flere områder. Vi er veldig glade for at ishockeyforbundet og håndballforbundet støtter initiativet, og håper at prosjektet kan bringe frem ny kunnskap som både kan styrke det forebyggende antidopingarbeidet og ikke minst bidra til fornuftig bruk av legemidler i toppidretten.

Samarbeidet med Farmasøytisk institutt kan også bli verdifullt for alle parter.

– Forskning på legemiddelbruk i idretten er et nytt og spennende felt for begge parter, og tematikken har ikke vært undersøkt på denne måten tidligere. Dette blir veldig spennende og vi er veldig glad for å ha fått på plass samarbeidet, sier medisinsk fagrådgiver i ADNO, Astrid Gjelstad.

Hun er i tillegg til stillingen i ADNO, også førsteamanuensis ved instituttet og medveileder for de to studentene. Førsteamanuensis ved Farmsøytisk institutt, Ingunn Björnsdottir er hovedveileder på oppgaven.