– Ren Utøver har blitt banebrytende på e-læring

Siden 2008 har norske utøvere og trenere gjennomført Ren Utøver. Hvordan startet det hele og hvordan har programmet blitt unikt i e-læring?

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Stig robert
Stig Robert Larsen er stolt over hvilken utvikling Ren Utøver har hatt siden han først kom med ideen til daglig leder Anders Solheim i 2007.

– Selveste John Carew var faktisk med på den aller første promoen. Det var før programmet ble laget og vi reiste rundt for å selge inn ideen. Men det var ingen som beit på.

Stig Robert Larsen gliser fra hjemmekontoret i Asker. Han har vært med på å lage Ren Utøver helt fra starten.

Dukket opp under frokost med Aftenposten

Få i Norge har jobbet mer med e-læring enn Larsen. Han er salgsdirektør i selskapet TASK som har landets ledende miljø innenfor digital læring.

På starten av 2000-tallet var han en selverklært sportsidiot som jobbet med e-læring. Det måtte da gå an å kombinere? Larsen reiste rundt i idretten med det han mente var en strålende ide og en lydfil med John Carew og tidligere sprinter Fernando Ramirez.

Ingen hoppet på den gangen. Ideen ble lagt på is, og dukket ikke opp igjen før en frokost i 2007 med Aftenposten på bordet.

– Der stod det en notis om at WADA pålegger alle antidopingorganisasjoner og tilby opplæring om antidoping til idrettsutøvere. Det kom inn i WADA-koden. Da skjønte jeg at sjansen var kommet, forteller Larsen.

Mye har skjedd med Ren Utøver siden starten i 2008.


Oversatt til 20 språk

Det ble kjapt et møte med Anders Solheim i Antidoping Norge og plutselig var han i gang med å lage det han lenge hadde drømt om.

Et e-læringsprogram om antidoping for idrettsutøvere. Det første versjonen av Ren Utøver gikk fra 2008-2014. Programmet ble solgt til 15 organisasjoner og oversatt til 20 språk.

– Det var en utrolig pågang, sier opphavsmannen.

Han forteller at programmet var ganske annerledes enn det det har blitt nå. Skuespillere ble brukt for å spille ut dialog og modulene var opp mot ti minutter lange. Da den neste versjonen skulle i produksjon, forstod de at de måtte lage et mer effektivt program, hele tiden i tett dialog med fagansvarlige og kommunikasjonsansatte i Antidoping Norge.

– De forskjellige versjonene vi har laget reflekterer også samfunnet på den tida. Den andre versjonen ble mer inspirert av reklamefilm og uttrykket ble langt mer moderne.

100 prosent skreddersydd

Over 60.000 utøvere, trenere og ledere i norsk idrett gjennomførte. Det er versjonen du har vært kjent med fram til 10. januar 2022.

Da ble den tredje versjonen lansert. Utviklingen av denne siste utgaven tok lengre tid enn TASK og ADNO hadde sett for seg, noe som forsinket lanseringen, men nå er den endelig på plass. Og sluttresultatet er Stig Robert Larsen svært fornøyd med.

– Jeg kjenner jo på en vanvittig stolthet. Over hvor godt det funker og hvor mange vi når ut til.

I Ren Utøver må du ta test i de ulike modulene for å gjennomføre programmet.

Han er spesielt fornøyd med hvor sømløst programmet har blitt. I dagens Ren Utøver får du tilpasset en egen læringssti etter at du velger om du er topputøver/breddeutøver eller trener/leder.

– Som regel blir e-læring laget i en spesiell mal, mens Ren Utøver er helt tilpasset og 100 prosent skreddersydd etter Antidoping Norges behov. Det fins ikke lignende. Vi har speilet trendene i digital kommunikasjon og jeg vil påstå at Ren Utøver har blitt banebrytende på e-læring, sier Larsen.

Mye av grunnen er den grundige jobben med programmet over flere år.

– ADNO har gjort et veldig viktig innsiktsarbeid for å finne ut hva utøvere og trenere trenger av opplæring. Vi har prøvd å skrevet programmet på en involverende måte, der du selv er med på å forme det du lærer. Gjennom programmet må du også "signere" på at du har forstått hvilke forpliktelser og rettigheter du har som utøver/trener. Det blir en slags forpliktelse å gjennomføre, i tillegg til at det skal være lekent og morsomt.

Om du er topputøver er det flere moduler du må gjennom enn for en breddeutøver.

Han tror også denne utgaven av Ren Utøver har internasjonalt potensiale. Selv om flere er på banen nå med egne e-læringsprogram enn i 2008, er målet å selge programmet inn til flere antidopingorganisasjoner og særforbund. Allerede nå kan du ta programmet på engelsk.