- Prosjektarbeid gir flere positive prøver

Mer effektiv kontrollvirksomhet og et mer målrettet forebyggende arbeid gjennom å jobbe målrettet med prosjekter.

I Stock 1133760230

Dopingkontrollvirksomhet i 2020 handler om mye mer en tradisjonell dopingtesting. Over tid har det vært en gradvis utvikling der en har tatt nye metoder i bruk.

ADNO har i dag ansatt to personer med politibakgrunn som leder etterforsknings- og etterretningsarbeidet i organisasjonen. Deres arbeid står i nært samspill med testprogrammet og arbeidet som gjøres med biologiske profiler.

I målrettet prosjektarbeid synliggjøres dette samspillet svært tydelig. Her jobber ADNO over tid mot spesielle idretter eller spesielle miljøer.

Bakgrunnen for oppstart for denne type prosjekter kan for eksempel ligge i innkommende tips på varslingskanalen Dopingvarsel. Over en periode var for eksempel 40 prosent av tipsene vi fikk knyttet til styrkeløft.

- Vi ser at slike prosjekter gir resultater. Prosjekter vi har hatt blant annet mot styrkeløftmiljøet og mot amerikanske idretter har gitt seg utslag i betydelig testvirksomhet og en rekke dopingsaker, sier fagrådgiver Anders Engen.

Sammenlignet med testprogrammet for øvrig er hyppigheten av antall positive prøver – «treffprosenten» - betydelig høyere i disse prosjektene. Utøverne som avlegger positive prøver er i all hovedsak på et lavere nivå.

- Når vi samler opp og ser på tipsene vi har fått, samt innspill som vi får inn og samler inn via andre kanaler, har det skapt grunnlag for å igangsette denne type prosjekter. Hensikten er å kunne drive målrettet testing og avdekke dopingbruk i bestemte miljøer. Vi har også sett at denne type prosjekter har bidratt til et mer intensivt og målrettet forebyggende arbeid, også fordi miljøene er blitt gjort klar over behovet for det, og har vist et oppriktig ønske om å ta tak i det, sier Engen.

Han oppfordrer til å ta i bruk ADNOs varslingskanal dersom du har tips eller innspill mot bestemte miljøer i norsk idrett.

- Terskelen for å komme med innspill må bli lavere. En trenger ikke å være sikker på at det forekommer dopingbruk for å komme med tips til oss. Det er det vår jobb å finne ut av. Vi sitter på mye informasjon, og kanskje er den brikken vi får inn det siste vi trenger i et større puslespill for å kunne avdekke dopingbruk, sier Engen.