- Oppløftende testtall inn mot OL

Les om grepene som tas for å styrke antidopingarbeidet inn mot OL.

Kontroll

Etter at pandemien en periode slo ut store deler av idretten og antidopingarbeidet, er de ferske WADA-tallene godt nytt med tanke på antall dopingkontroller som er gjennomført inn mot årets vinter-OL.

Statistikken viser følgende om vi ser på de globale testtallene:

  • 2019: 305 881 prøver (53% utenfor konkurranse, 47% i konkurranse)
  • 2020: 168 256 prøver (66% utenfor konkurranse, 34% i konkurranse)
  • 2021: 274 254 prøver (63% utenfor konkurranse, 37% i konkurranse)

- Rent generelt og på et globalt nivå er det oppløftende at det gjennomføres et betydelig antall flere kontroller sammenlignet med i 2020. Om vi sammenligner 2021 med 2019, er vi jo oppe i ca. 90% av testtallene fra 2019, så sånn sett nærmer det seg en viss grad av normalitet på antall prøver, sier fagrådgiver i ADNO, Geir Holden.

Men selv om tallene i seg selv er positiv lesning, sier tallene alene ikke noe spesifikt om hvordan OL-utøverne er testet opp mot lekene.

- Tallene gir dessverre ikke noen god innsikt i de vinteridrettene som er i OL. Det er kun 7 internasjonale forbund som er med i et Vinter-OL, og vi aner ikke hvordan testingen har vært i disse idrettene inn mot dette OL basert på disse tallene, sier Holden.

Han peker likevel på flere grep som tilsier at antidopingprogrammet inn mot dette mesterskapet er styrket.

Blant annet ved at det for første gang i et Vinter-OL stilles krav til kontrollørene at de er sertifisert som internasjonale dopingkontrollører, sertifisert av International Testing Agency (ITA).

Videre peker han på at det av en ekspertgruppe i ITA er sendt ut over 5400 testanbefalinger for å følge opp OL-aktuelle utøvere de siste sju månedene før mesterskapet. Rett i forkant av lekene informerte ITA om at 80 prosent av disse anbefalingene er fulgt opp, og at 95 prosent av de utøverne det var anbefalt å teste, har blitt testet. ADNO har for eksempel mottatt 400 slike anbefalinger på norske utøvere.

Det legges også opp til at alle skal langtidslagre prøver som er tatt i oppkjøringen til OL.

- Dette er noe vi i Antidoping Norge har gjort en stund, men vi synes det er bra at dette nå også innføres som en fast rutine. Historien har vist at retesting av prøver har avslørt et stor antall dopingsaker fra olympiske mesterskap, sier Holden.

Les mer om testing under OL på ITAs hjemmeside.