OL-sølvvinner Henriksen: – Ønsker å vise at talent er bedre enn doping

Sleggekaster Eivind Henriksen og mellomdistanseløper Hedda Hynne er gjester i den ferske episoden av Antidoping-podden. Begge har opplevd at flere av konkurrentene har blitt dopingtatt.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Facebook EH


I sommer ble Eivind Henriksen for alvor et kjent navn for idrettsinteresserte. Etter flere gode plasseringer i mesterskap like bak pallen, løsnet det virkelig i Tokyo. Han tok OL-sølvet i sleggekast. En øvelse som har vært sterkt prega av dopingsaker i flere tiår.

Hatt mål om å slå dopingutestengte

– Jeg har alltid tenkt at så lenge jeg slår de som jukser, så slipper jeg å få medalje i postkassa. Det har vært et delmål hele veien, å slå dem som tidligere har vært utestengt for doping, forteller Eivind Henriksen i Antidoping-podden.

Hør episoden her

Sammen med landslags- og klubbkollega i Tjalve, Hedda Hynne, har han gjestet podkasten til Antidoping Norge. Begge har kjent på kroppen at konkurrenter har tatt snarveier. Henriksen ble nummer 13 i kvalifiseringa til sitt første OL i London i 2012. 12 gikk til finalen. Seinere ble en av utøverne foran på lista tatt for doping.

Var mistenksom på oppvarminga i EM-finalen

I 2016 løp Hedda Hynne EM-finale, under oppvarminga stussa hun spesielt på en konkurrent.

– Jeg undra spesielt på en utøver. Hun varma opp så kort og det var så tydelig at hun ikke gjorde det som skal til for å bli klar til en 800-meter. Til slutt er det hun som ender opp med å vinne. I etterkant har hun blitt tatt for doping. Jeg ble ikke forundra over det, forteller Hynne.

Hedda Hynne tok i fjor den norske rekorden på 800 meter.


Gullvinneren var Natalija Krol (tidl.Prysjtsjepa) som i januar 2020 leverte en dopingprøve som var positiv på et vanndrivende middel som kan brukes til å maskere bruk av andre forbudte stoff. Hun ble utestengt i 20 måneder.

– Idrett for meg er ren idrett. Jeg føler nesten jeg ikke trenger å si det, det er så selvsagt. Jeg føler meg egentlig så distansert til doping og tenker jo egentlig at jeg ikke kjenner noen som har brukt doping. Samtidig veit jeg jo at det er flere jeg har konkurrert mot som har blitt tatt tidligere eller like etter. Det er ganske spesielt når jeg tenker over det, sier Hynne som likevel ikke blir motløs.

– Jeg får enda mer lyst til å legge inn et hardt arbeid og knuse dem. Slik at de kjenner på hvor dumt det har vært. Samtidig kan man jo bli litt motløs, men det er ikke måten jeg vil fokusere på.

Verdensrekorder fra 80-tallet

De to klubbkollegaene tror likevel at friidretten er langt renere enn nå enn tidligere.

– Jeg tror nok det er vanskelig å få sporten helt ren. Men det er absolutt på bedringens vei og vi merker at det blir gjort mye bra gjennom AIU (Athletics Integrity Unit). Vi har også sett det tydelig på nivået i slegge de siste årene, sier Henriksen.

I øvelsene deres 800 meter og sleggekast er begge verdensrekordene fra 80-tallet. Et tiår vi vet at doping var utbredt i friidretten. 1.53,80 av Jarmila Kratochvila på 800 meter er den lengstlevende verdensrekorden. Jurij Sedykhs sleggekast på 86,71 er fremdeles det suverent lengste sleggekastet. De norske rekordene til Hynne på 800 meter er 1.58,10 og Henriksens i slegge er på 81.58.

Hva tenker utøverne om at rekordene fremdeles består og at de blir målt opp mot "uslåelige" verdensrekorder?

Dette og mer til hører du i Antidoping-podden på Apple podkast, Spotify, Acast eller andre apper der du hører podkast.