Nyhet: Nå kan du få dokumentasjon på ditt legemiddelsøk

Felleskatalogen har sammen med ADNO utviklet en funksjon som gjør at du som idrettsutøver kan få et sikkert bevis på legemiddelsøk som er gjort.

17137 31
Redaktør Bente Bye Jansen i Felleskatalogen og daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, skrev torsdag under en samarbeidsavtale. Foto: Lars Vestad

Etter dopingsaker nasjonalt og internasjonalt de siste årene opplever Antidoping Norge (ADNO) et økende antall henvendelser fra idrettsutøvere som har spørsmål om legemiddelbruk. ADNOs legemiddelsøk bygger på databasen til Felleskatalogen som inneholder alle legemidler som er markedsført for salg i Norge.

Ved å gjøre et søk, enten hos antidoping.no eller hos Felleskatalogens nettside eller apper, vil du gjennom en rød, gul eller grønn silhuett få oppdatert informasjon om dopingklassifisering til de ulike legemidlene.

Trygghet for utøverne

I dialog med idretten har vi også sett behov for å sikre en måte brukere kan dokumentere at et søk er gjort. Denne funksjonen er nå lansert – på Felleskatalogens nettsider og på antidoping.no. I nær framtid vil funksjonen også være på plass i Felleskatalogens apper – Helsepersonell-appen og Pasient-appen.

Begge appene har også strekkodeskanner som vil gi nødvendig info om dopingstatus.

- Vi er veldig glad for at vi nå kan tilby denne funksjonen som en god del har etterspurt. Vi forstår at dette vil være en trygghet for utøverne, og takket være et godt samarbeid med Felleskatalogen er det nå mulig å få et sikkert bevis på søket som er gjort, sier Astrid Gjelstad, farmasøyt og medisinsk fagrådgiver i Antidoping Norge.

Dokumentasjon på e-post

Når et søk er gjort, vil en kunne få tilsendt en bekreftelse på e-post gjennom funksjonen «Bestill bekreftelse på dopingsøk». PDF-filen som sendes på e-post må oppbevares elektronisk.

- Dette har vært et spennende prosjekt, ikke minst fordi det har utfordret oss i forhold til hvordan vi kan sikre at informasjonen alltid er korrekt angitt i Felleskatalogen-tekstene. I samarbeid med Antidoping Norge har vi derfor laget et robust kontrollsystem, som sjekker dopingstatus automatisk i forhold til en masterfil bygget opp av Antidoping Norge, forklarer Felleskatalogens redaktør Bente By Jansen.
I legemiddelsøket kan du nå sende dokumentasjon på ditt søk til din valgte e-postadresse. Foto: Skjermdump

Idretten har vært opptatt av å få på plass en slik dokumentasjonsløsning.

- På vegne av våre utøvere er vi veldig fornøyde med at en slik løsning nå er kommet på plass, både fordi søkefunksjonen nå er lettere tilgjengelig og fordi utøverne nå kan dokumentere at de har gjort de søk som er nødvendige når de må ta legemidler, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø i Olympiatoppen.

Veiledning til bruk

I forbindelse med den nye funksjonen er det også laget en brosjyre som vil være en veiledning i bruken av legemiddelsøket.

Brosjyren kan leses og lastes ned som en PDF-fil her.

Torsdag skrev ADNO og Felleskatalogen under en samarbeidsavtale. Avtalen omhandler blant annet dopingklassifisering av legemidler som er godkjent for salg i Norge.