Skal styrke antidopingarbeidet i Georgia

ADNO har signert samarbeidsavtale med det georgiske antidopingbyrået (GADA).

IMG 20220421 142549
Både representanter fra WADA og ADNO var på besøk hos det georgiske antidopingbyrået (GADA) i Tblisi i slutten av april.

Martin Lauesen og Esten Aleksander Edna fra internasjonal avdeling var tidligere i april på det første besøket hos det georgiske antidopingbyrået (GADA). Nå er en samarbeidsavtale underskrevet og arbeidet i gang.

– Det georgiske antidopingbyrået har stått ovenfor noen vanskeligheter, derfor foreslo WADA at vi kunne innlede et samarbeid med dem. Vi ville selvfølgelig bidra med vår erfaring, forteller internasjonal leder, Martin Lauesen.

Stor gjestfrihet

Han forteller om stor gjestfrihet og engasjement for å styrke antidopingarbeidet under besøket i hovedstaden Tblisi.

Georgian Anti-Doping Agency har hatt utfordringer med å leve opp til visse av WADAs regler. Nå håper Lauesen at erfaringa ADNO har fra lignende samarbeid kan bidra til å heve nivået på antidopingarbeidet i landet med 3,7 innbyggere.

Les mer om våre internasjonale samarbeid

Utenfor kontorene til den georgiske olympiske komite. Foto: Martin Lauesen.

– Vi håper å kunne hjelpe dem med å finne smartere måter å jobbe på. Vi har erfaring blant annet med samarbeidet med det kenyanske antidopingbyrået (ADAK) og vil framover ha flere opplæringssesjoner både når det gjelder testarbeid og forebygging. Vi vil hjelpe dem med opplæring av dopingkontrollører og fortelle om hvordan vi jobber med etterforskning, forteller Lauesen.

Digital opplæring

Samarbeidet er i første omgang kortvarig. Og skal blant annet inneholde fire opplæringssesjoner de neste fire månedene. Erfaringen fra to år med internasjonalt arbeid i pandemitid, gjør at disse kan gjennomføres digitalt.

– Utgangspunktet er også at vi ønsker oss et lengre samarbeid. Georgia ligger i et område der vi ikke har særlig mange kontakter. Vi har nok også noe å lære av dem, kanskje har de noen gode ideer. Det er alltid inspirerende å være ute, sier Lauesen.

I tillegg til de digitale opplæringsmøtene reiser han i slutten av mai på et nytt besøk til Georgia.