Ny McClaren-rapport viser at forbund har skjult 40 dopingsaker

I en ny rapport fra Richard McClaren kommer det blant annet fram at det internasjonale vektløftforbundet har dekt over for over 40 positive dopingsaker. – Den tegner et skremmende bilde, sier Anders Solheim.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
0005 Richard Mc Laren Helleland ADNO 062518 hd 1
Richard McClaren har igjen ledet en stor dopingetterforsking. I går la han fram rapporten om korrupsjon og hemmelighold av positive dopingprøver i det internasjonale vektløfterforbundet.

Det internasjonale vektløfterforbundet (IWF) har hatt søkelyset på seg etter at den tyske statskanalen ARD viste dokumentaren "Der Herr de Heber" (Vektløfternes herre) i januar.

Dokumentaren handlet om hvordan den ungarske presidenten Tamas Ajan har styrt forbundet som generalsekretær og president med jernhånd i 44 år. Dokumentaren avdekket blant annet både høy grad av korrupsjon og hemmelighold av positive dopingsaker.

Positive dopingprøver for medaljevinnere

Etter at dokumentaren ble vist ble det satt i gang en uavhengig etterforsking ledet av den canadiske jusprofessoren Richard McClaren. I går ble de oppsiktsvekkende resultatene offentliggjort.

40 positive dopingprøver har blitt dekket over, over 10 millioner amerikanske dollar har ikke blitt gjort rede for og stemmekjøp var utbredt på de to siste kongressene til forbundet er nøkkelfunnene.

De 40 potensielle positive dopingprøvene var gjemt i forbundets arkiv, ifølge rapporten.

– Dette inkluderer medaljevinnere. Denne informasjonen har nå blitt sendt over til WADA for videre etterforskning, sa McClaren da han la fram rapporten ifølge nettstedet Inside the games.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, synes det som har kommet frem er skremmende.

– Dette tegner et skremmende bilde av sporten og hvilke utfordringer det har vært i stort internasjonalt særforbund og en olympisk idrett. Det tyder på en stor ukultur i internasjonal vektløftning, ikke minst når det er så få mennesker som vil stå frem og fortelle det de vet, sier Solheim.

President Ajan som tidligere i vinter gikk av, var også æresmedlem IOC.

Ville ikke stå fram for etterforskerne

Richard McClaren fortalte under offentliggjøringa av rapporten at det har vært svært vanskelig å samarbeide med forbundet.

– Ønsket om å stå fram og fortelle var nærmest ikke eksisterende fra medlemmene i det Internasjonale vektløfterforbundet, sa McClaren.

– Det vitner om et lukka system, når folk ikke vil snakke og prøver blir gjemt bort. Og et forbund som har tatt mer hensyn til sin egne interesser enn en ren idrett, mener Solheim.

Han reagerer også på at det er en tysk TV-kanal (se dokumentaren på Youtube her) som løfter fram en så stor dopingsak.

– Det er påfallende at det er en tysk dokumentar igjen som setter dette i gang. Vi må være såpass selvkritiske og se på hvorfor det ikke er antidopingorganene selv som får dette opp i lyset. Vi må ta lærdom av det og ser igjen at det er svært viktig at det må være uavhengige organ frittstående fra idretten som tar hånd om dopingspørsmål.

WADA har kommet med en uttalelse (her kan du lese hele) etter at rapporten ble lagt frem og sier de skal samarbeide med etterforskningsteamet til McClaren fremover.

– Det er bra at WADA følger opp saken og jeg er spent på hva resultatet blir sett i lys av Russland-saken. Vi må ta tak for å komme til bunns i dette her, mener Solheim.