Norsk topputøver suspendert etter positiv test på meldonium

Påtalenemnden i Antidoping Norge har suspendert vektløfter Ruth Kasirye. Kasirye har testet positivt på meldonium.

Norsk topputover suspendert etter positiv test pa meldonium9

PRESSEMELDING 6. APRIL 2016:

Påtalenemnden i Antidoping Norge har suspendert Ruth Kasirye (33). Vektløfteren er en av ca. 145 norske utøvere som står på Antidoping Norges meldepliktliste.

Prøven, som ble tatt utenfor konkurranse 25. januar 2016, inneholdt ifølge analyserapport fra Norges laboratorium for dopinganalyse stoffet meldonium. Stoffet tilhører gruppe S4 (hormon- og metabolske modulatorer) på WADAs dopingliste.

- Dette er en rutinert utøver som deltar på landslaget og har stått på Antidoping Norges meldepliktliste i flere år, og vi er av den oppfatning at hun her har utvist grov uaktsomhet. Vi er kjent med at utøver påberoper seg at hun fikk stoffet i kroppen som følge av sykdom, men det er Påtalenemndens vurdering at vilkårene for å få søknad om medisinsk fritak behandlet ikke er oppfylt, sier prosessfullmektig for Påtalenemnden Niels R. Kiær.

Meldonium ble satt på WADAs liste over forbudte stoffer fra 1. januar 2016 etter å ha stått på overvåkningslisten. Siden årsskiftet har mer enn hundre idrettsutøvere internasjonalt testet positivt på meldonium, ifølge rapporter fra WADA.

Påtalenemnden fattet i møte 5. april 2016 å suspendere utøver i påvente av den videre behandlingen, men foreløpig ikke ut over 1. juni 2016. Beslutningen om suspensjon ble kommunisert til utøvers advokat samme dag.

Påtalenemnden vil nå utferdige en påtalebegjæring som sendes til NIFs domsutvalg.


Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, om meldonium.

INFORMASJON TIL PRESSEN:
Prosessfullmektig for Påtalenemnden, Niels R. Kiær, vil være tilgjengelig på telefon etter kl. 18.30 i dag.

Påtalenemnden i Antidoping Norge:
Sekretariat/prosessfullmektig: Advokat Niels R. Kiær
Tlf: 90 82 82 58
E-post: [email protected]