Møtte 500 utøvere på NM-veka

Fire dager med antidopingpatrulje gav møte med utøvere og trenere fra 17 ulike idretter. – Vi fikk veldig god respons, forteller forebygger Siri Bynke.

Nm veka veråslarsen 2
Siri Bynke og Maren Edland gikk antidopingpatrulje og møtte blant andre sportssjef i Norges seilforbund, tidligere OL-gullvinner i padling, Eirik Verås Larsen.

Endelig var det tid for ei NM-veke uten restriksjoner og med publikum på plass. Det la også til rette for gode muligheter for å snakke om doping med mange forskjellige utøvere.

– Vi fikk veldig god respons fra alle vi møtte. Mange sier de er glade for at vi kommer, sier Siri Bynke, som var en av fire forebyggere som reiste rundt på de forskjellige arenaene i Skien.

Siri Bynke og resten av antidopingpatruljen besøkte flere forskjellige grener innenfor motorsport.

Mange utøvere på kort tid

Patruljen var på plass fra torsdag til søndag og møtte totalt rundt 500 utøvere. NM-veka gir mulighet til å treffe utøvere fra mindre idretter og forbund som vi vanligvis ikke treffer så ofte, forteller Bynke.

– Noen har litt kunnskap fra før og mange hadde tatt Ren Utøver. Andre har lite kunnskap og får svar på mange spørsmål når vi kommer. Flere spør om legemidler og kosttilskudd. NM-veka gir oss mulighet til å treffe mange utøvere på kort tid, oppsummerer Bynke.

Hun forteller at patruljen traff utøvere fra functional fitness, skyting, motorsport, aquabike, rundbane, håndbak, vektløfting, motorsykkel, padling, boccia, rullestol-rugby, el-innebandy, luftsport, radiostyrt bil, sandbryting, kajakkpolo og troppsgymnastikk.

Seiling fikk besøk på en solfylt dag i Brevik.

Viktig å få kunnskap før dopingkontroll

Et viktig mål for ADNO i det forebyggende arbeidet i idretten er at en dopingkontroll ikke skal være det første møte med antidoping. Det skal heller være kunnskap og informasjon. Det kan for eksempel være et møte med antidopingpatrulje på NM-veka.

– Dette er en type forebygging der vi får snakke direkte med utøverne. De får se at ADNO ikke bare er en logo eller noen som dukker opp på dopingkontroll, men faktisk er folk de kan stille spørsmål til. Noen møter er korte, og andre utøvere blir vi sittende lenge og prate med.

Vil du ha besøk av foredragsholdere fra ADNO i ditt idrettslag eller særforbund? Les mer her

Motorsportforbundet fikk besøk både på vann og til lands.