Lærerikt oppdrag i Polen

Antidoping Norge til stede med to kontrollører under European Games i Polen

Gøran og Kirsten
Gøran Evjen og Kirsten Hognestad Haugen i Polen under European Games.

– Det har vært mange fantastiske opplevelser med utøvere og andre dopingkontrollører, sier Gøran Evjen. Han er sertifisert som International Doping Control Officer, og har tidligere blant annet jobbet under vinter OL i Beijing og har variert erfaring med ulike internasjonale arrangement, blant annet Diamond League stevner i friidrett. Dette gjorde at han ble tildelt friidrett, i tillegg til kanoslalåm, under European Games.

1200 prøver

Dette var tidenes tredje European Games hvor nesten 7000 utøvere konkurrerer i 29 ulike idrettsgrener. Det ble tatt rundt 1200 prøver under mesterskapet. Det er ITA (International Testing Agency) som har ansvaret for testingen under mesterskapet, og slik fikk Antidoping Norge muligheten til å nominere og sende to internasjonalt sertifiserte dopingkontrollører til Polen.

Foruten nevnte Evjen var også Kirsten Hognestad Haugen på plass i Polen. Hun er også sertifisert som internasjonal dopingkontrollør, og har lang og variert erfaring med internasjonale mesterskap i inn og utland. Hennes konkurranseoppdrag var artistic swimming og judo. I tillegg var Haugen i utøverlandsbyen tidlig morgen og seint på kvelden for å teste utenfor konkurranse.

– Vi er glade for at det finnes en internasjonal sertifisering som er med på å heve nivået på dopingkontroller over hele verden. For vår del er det viktig at vi er med og bidrar på internasjonale konkurranser. Både for å bidra med vår kompetanse, men også for at dopingkontrollørene kan ta med seg erfaringer tilbake, sier Per Inge Rustad, assisterende avdelingsleder for Kontroll og påtale.

Vil bidra til ren idrett

Som dopingkontrollør er du ansvarlig for at alt går riktig for seg i en dopingkontroll. Det blir ofte hektisk når det er mange utøvere som skal testes på kort tid i konkurranse.

– Det er mye som skjer, men det går fint, sier Evjen.

Det var litt tilfeldig at han startet som dopingkontrollør, for han skulle bare hjelpe en tidligere kollega under et arrangement. Siden den gang har det ballet på seg.

– Jeg syns det er en viktig jobb vi gjør med å holde idretten ren, slår han fast.

Kontrollører og chapperoner
Kontrollører og chapperoner under Artistic swimming

I tillegg kan han bruke erfaringer inn i den ordinære jobben som lærer på idrettsfag. De fleste av Antidoping Norges dopingkontrollører gjør dette som en deltidsjobb ved siden ordinær jobb.

Haugen har på sin side gått av som pensjonist i sin ordinære jobb i Bærum kommune, men fortsetter som dopingkontrollør.

– Jeg er takknemlig for at jeg kan være en del av de som jobber for en ren idrett og bidra til at foreldre kan sende ungene av gårde til rene miljøer.

Imponerende organisering

Både Evjen og Haugen oppsummerer tida i Polen som lærerik. Samtidig får man en bekreftelse på at de internasjonale standardene fungerer og at de meste blir gjort likt.

Begge roser også det polske antidopingbyrået POLADA for organiseringen.

– Det var litt av en jobb for POLADA, men det var imponerende organisert, avslutter Haugen.