- Jeg ble dopingtestet i 1979

Både historisk tilbakeblikk og utfordringer knyttet til dagens dopingbruk var tema under seminaret i Tromsø onsdag kveld.

Tromso7

Som del av at Antidoping Norge er 20 år i år arrangeres det seminarer en rekke steder i landet der temaet er at "doping er mer enn du tror - og nærmere enn du tror".

Onsdag kveld denne uka ble det en vellykket samling da omtrent 50 personer deltok på et seminar i Tromsø. Seminaret ble arrangert i samarbeid mellom Troms og Finnmark idrettskrets og Antidoping Norge.

Nestleder i idrettskretsen, Inger Lise Brones, åpnet seminaret med et personlig og historisk tilbakeblikk. Med det lyserosa dopingkontrollskjemaet i hånda fortalte hun om at hun ble testet for doping i 1979 i forbindelse med et junior-NM i svømming.

Hun understreket viktigheten av å drive et godt antidopingarbeid i svømmesporten på den tiden og viktigheten av å jobbe forebyggende mot doping i dag. Hun pekte på at det ligger som forslag i papirene til Idrettstinget at "ærlighet" nå skal være et av verdiordene sammen med "fellesskap" og "mestring".

- Det står der at; "i idrett må man være ærlig mot seg selv og mot ideen om like vilkår. En ærlig idrett sier nei til doping, manipulering av idrettskonkurranser og uredelighet i alle former", sa Brones.

For øvrig på programmet:

  • Andreas Danielsen, styreleder i Tromsø Kampsportklubb, snakket inspirerende om hvordan de som klubb har jobbet bredt med antidopingtematikken i flere år.
  • Forskningssjef i ADNO, Fredrik Lauritzen, snakket om trender innenfor dopingbruk og holdninger blant dagens unge til dopingbruk.
  • Morten Heierdal fra ADNO utfordret de frammøtte i salen til hvordan vi kan og bør snakke med de unge om doping.
  • Ina Høiland, foredragsholder i ADNO, pekte på hvordan idretten selv kan jobbe forebyggende.
  • Erik Valnes, den lokale langrennsløperen med OL- og VM-gull på CV'n, reflekterte til slutt rundt doping og antidoping i langrennssporten og det å være et forbilde.

- Dette ble en meget inspirerende kveld med godt påfyll av kunnskap. Vi ønsker absolutt å jobbe videre for å styrke det forebyggende arbeidet i kretsen, understreket Inger Lise Brones etter at de frammøtte radet opp spørsmål på spørsmål slik at seminaret varte langt ut i overtiden.

I tillegg til dette seminaret, har Antidoping Norge de siste dagene holdt flere foredrag i regionen, blant annet for skoleelever både i Bardufoss og Tromsø.

Erik Valnes reflekterte rundt hvordan han ser på doping og antidoping i langrennssporten.
Andreas Danielsen fra Tromsø Kampsportklubb.
Ina Høiland utfordret til å ta i bruk ADNOs verktøy og programmer.
Fra venstre: Fredrik Lauritzen, Andreas Danielsen, Inger Lise Brones, Morten Heierdal og Ina Høiland.