Årets nasjonale seminar blir digitalt

Hvordan klarte man å avsløre en av norgeshistoriens største dopingsaker? Etterforskingslederne bak "Operasjon Hush" er noen av foredragsholderne under årets nasjonale seminar.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Politi etterforskningsleiarar
Hege Garberg Natland og Askel Rødland var etterforskningsledere i Vest politidistrikt da "Operasjon Hush" ble rullet opp. Begge kommer til Antidoping Norges nasjonale seminar. Foto: Bergens Tidende/ Tor Høvik

20.oktober: Oppdatert med fullstendig program nederst i saken.

Torsdag 12. november inviterer Antidoping Norge til det årlige nasjonale fagseminaret for sjuende gang. Seminaret skulle opprinnelig blitt holdt i Bergen for første gang, men av smittevernårsaker ble det vanskelig å samle en stor folkemengde til et fysisk seminar.

Dermed blir årets antidopingseminar heldigitalt.

Ny seminaropplevelse

– Vi er veldig glad for at vi kan tilby et spennende seminar, selv om vi dessverre ikke kan arrangere det fysisk som planlagt. Et digitalt seminar åpner likevel for andre muligheter som vil gi deltagerne en ny opplevelse av å være på seminar. Vi kan trygt si at dette ikke blir som å være med på et vanlig Teams-møte folk har blitt vant til det siste halvåret, sier avdelingsleder for forebygging og folkehelse, Linda Olsen.

Det gir også muligheter for at enda flere kan delta. Verken geografi eller deltakerantall blir en begrensing denne gangen, påpeker Olsen.

Målgruppen for seminaret er helsepersonell, politi, kriminalomsorgen, ansatte på treningssenter, lærere, idrettslag, ansatte i kommune fylkeskommuner og andre som ønsker økt kunnskap om doping og antidopingarbeid.

På foredragslista står blant annet etterforskingsledere fra Vest politidistrikt som vil fortelle om "Operasjon Hush", som avslørte et av Norges største dopingnettverk. De vil fortelle om hele prosessen fra etterforskning til dom og det blir også første gang denne saken blir løfta fram på denne måten i det offentlige. Det vil bli et unikt innblikk i produksjon, kjøp og salg av dopingmidler og hvordan bakmennene opererer.

Selvmedisinering - et samfunnsproblem?

Foredraget er en sentral av den første delen av seminaret: Doping, kriminalitet. Der vil vi også se nærmere på hvordan dopingbruk utarter seg blant innsatte i norske fengsel.

Del 2 har fått tittelen: Selvmedisinering blant ungdom - et samfunnsproblem?

Den vil ta for seg ungdommers bruk av legemidler og hvordan de blir utsatt for markedsføring av produkter i sosiale medier, for å mestre en krevende hverdag. Det kan være en kort veg fra bruk av legemidler til andre dopingmidler, og vi vil belyse hvordan dette kan henge sammen med øvrig dopingbruk i samfunnet. Siv Skarstein, forsker ved OsloMet er en av foredragsholderne i denne bolken.

Seminaret vil være et halvdagsseminar fra 09.00-13.00 og vil være gratis. Det vil også være mulighet til å stille spørsmål underveis i seminaret til oss i ADNO.

Meld deg på her:https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=7FCY41K6U11P

Påmeldingsfrist:10.11.20.

Sted: Du får tilsendt mail med link til nettsted og passord i forkant per mail.

Program:

Del 1: Doping og kriminalitet og forebygging

Operasjon "Hush" - fra etterforskning til dom - Askel Rødland, Hege Garberg Natland, etterforskningsledere Vest politidistrikt. 40 minutt.

Politiets håndhevelse av doping som et samfunnsproblem - Jørgen Honningsvåg og Johannes Langhelle, vinnere av ADNOs studentpris . 15 minutt.

Dopingbrukere i norske fengsel og bivirkninger av AAS - Ingrid Amalie Havnes, forsker OUS. 30 minutt.

Hvordan forebygge dopingbruk i norske fengsler - Bo Lindblad, koordinator Antidoping Norge og deltaker Ren Trening.

Del 2: Selvmedisinering blant ungdom - et samfunnsproblem?

Er det en risiko ved kjøp av legemidler på nett? - Anne Cathrine Vestrheim, Statens legemiddelverk. 15 minutt.

Kosttilskudd - Dopingfelle eller en nødvendig del av treningen? - Fredrik Lauritzen, forskningssjef Antidoping Norge. 15 minutt.

Markedsføring mot barn og unge i sosiale medier - Mari Velsand og Kristine Meek, Medietilsynet. 15 minutt (utgår på grunn av sykdom).

Hva kan årsakene til økt legemiddelbruk blant unge være? - Siv Skarstein, forsker ved OsloMet. 15 minutt.


Del 3: Ekspertpanel - sofaprat med foredragsholdere

I del 3 vil foredragsholdere og konferansier diskutere et utvalg av temaer:

Hvordan forebygge dopingbruk i lokalsamfunn?

Hva bør en gjøre om en er bekymret for dopingbruk?

Hva gjøres egentlig i arbeidet om å legge ned sider som selger dopingmidler/legemidler?

Dette med mer diskuteres i del 3.