Holdt foredrag for alpinlandslaget: – Veldig nyttig

Et svært engasjert alpinlandslag fikk oppdatering på det nyeste innen antidoping og ikke minst muligheten til å stille spørsmål. Atle Lie McGrath var en av dem som satt igjen med ny kunnskap.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
IMG 2115
Atle Lie McGrath er fersk i verdenstoppen og var blant flere som hadde mange spørsmål til ADNO under foredraget.

Et hakket for lite møterom på Olympiatoppen blir sakte men sikkert fylt opp av våre aller beste alpinister. Nesten direkte fra sesongåpning i østerrikske Sölden kommer landslagsutøverne både på kvinne- og herresida inn i rommet og finner seg en ledig stol.

Den neste timen står antidoping på timeplanen.

Mange spørsmål

– I dag skal vi blant annet gå gjennom medisinsk fritak, regelverk, meldeplikt og en ny dopingtestmetode, forteller testansvarlig, Erling Bjerga.

Testansvarlig Erling Bjerga holdt foredrag for alpinlandslaget på Olympiatoppen.

Han ser etter hvert at foredraget kommer til å gå over en time. Utøverne har mange spørsmål på hjertet. De er interessert i å vite mer om dopingtestmetoden "Dried Blood Spot" som ingen av dem foreløpig har blitt testet med.

De lurer på hva som skal til for at et stoff kommer på dopinglista og forteller om episoder rundt meldeplikt som har vært utfordrende.

Spesielt interessant med Dried Blood Spot

Atle Lie McGrath er en av dem som hadde flere spørsmål. Han var også på foredrag for to år siden som fersking på landslaget. Siden det har 22-åringen fått sitt store gjennombrudd med to verdenscupseire sist sesong.

– Det er veldig nyttig med et foredrag som dette. En del er repetisjon, men det også en del nye ting. Jeg har jo blitt meldepliktutøver siden sist jeg var på foredrag. Meldeplikt og testing som vi kan gjøre noe med er jo spesielt interessant, sier McGrath.

Både utøverne på verdenscup og europacuplaget (nest høyeste nivå) var med på foredraget.

Bærumsalpinisten var på sitt tredje foredrag med Antidoping Norge. Det første var han på som elev på alpinlinja ved Dønski videregående. Men likevel var det nye ting å ta med seg også i dag.

– Det var veldig interessant å høre om den nye testmetoden. Jeg har jo blitt testa her på Olympiatoppen rett etter trening, og da måtte vente to timer for å bli klar til å ta blodprøve er jo litt kjedelig. Ellers var det fint å få en oppdatering om legemiddelsøk og høre om hvordan man kan laste ned bevis på at du har gjort et søk.

Engasjert gjeng

Flere av alpinistene kommer også bort til foredragsholder Erling Bjerga etter foredraget for å stille flere spørsmål.

– Det er veldig fint å holde foredrag for en så engasjert gjeng som denne. De kommer også med innspill som er viktig for oss å ta videre, sier Bjerga.

McGrath er fornøyd med svarene de fikk.

– Det er jo alltid interessant å stille spørsmål og jeg synes vi fikk gode svar. Jeg vil jo gjøre ting riktig, og vil at jeg og konkurrentene mine skal konkurrere ærlig og rent. Ingenting er så frustrerende som når folk jukser.

Ragnhild Mowinckel er en av de mest erfarne utøverne på landslaget med flere medaljer fra både VM og OL.