Holdt foredrag for 177 langrennsjuniorer fra 21 nasjoner

Antidoping Norge slapp til på scenen da Norges skiforbund inviterte hele ski-verden til Sjusjøen. – Gull verdt for oss å kunne bygge holdninger på tvers av landegrenser, sier fagleder Geir Holden.

Av Gjermund Erikstein-MidtbøKommunikasjonsrådgiver
Equinor So Me 8 1
Johannes Høsflot Klæbo, Helene Fossesholm og Frankrikes sprintstjerne Lucas Chanavat møtte utøverne og var nok med på å inspirere de 177 utøverne.

I 21 skinasjoner kan du nå komme til å se neste generasjons skistjerner med buff fra Antidoping Norge. Fagleder for testing, Geir Holden tok turen til Sjusjøen tidligere i august, delte ut buffer og holdt foredrag for den store juniorgjengen.

– For oss er det gull verdt å få snakke om antidoping for en så stor forsamling på tvers av nasjoner. Det er en viktig aldersgruppe der vi kan være med på å bygge gode holdninger til en ren og rettferdig idrett, sier Holden.

Holden roser skiforbundet for å sette av tid til antidoping.

– Det er mange viktige tema som skal inn i en slik samling. Derfor er vi veldig glade for at de satte av tid til antidoping for framtidas skistjerner.

Gullvinner på sprintstafett fra vinterens OL i Beijing, Tysklands Victoria Carl, er et eksempel på en løper i verdenstoppen som har deltatt på samlinga som junior.

Full sal med framtidas langrennsstjerner i flerbrukshallen på Sjusjøen.

– Viktig at utøvere lærer om utfordringer i idretten

Brit Baldishol er utviklingssjef for langrenn i skiforbundet. Hun forteller at målet med samlingen er å utveksle erfaringer og lære av hverandre. Skiforbundet vil utvikle langrennssporten internasjonalt, men også ta opp utfordringer ved idretten.

– Vi prøver å ha tema som dreier seg om trening og utvikling av sporten, men vi ønsker også å ha temaer som dreier seg om utfordringene som finnes i idretten. Det vil si blant annet doping og spiseproblemer, sier Baldsishol og legger til:

– Jeg mener det er viktig at unge utøvere og trenere lære hva som er utfordringer i idretten og jobber med dette på lik linje som treningen.

Juniorene fikk teste norsk myr på Sjusjøen. Foto: Norges skiforbund.

Dopingkontroll, dopingliste og medisinsk fritak

Holden forteller at hvordan en dopingkontroll fungerer og utøvers rettigheter og plikter var et av de viktigste temaene i den 45 minutter lange seansen. Andre viktige temaer i foredraget var medisinsk fritak, kosttilskudd og dopinglista.

– Her var det viktig å gi en grunnleggende innføring i tema innenfor antidoping som blir viktig i hverdagen deres som topputøvere, sier Holden.

Årets 11 utgave av den internasjonale juniorsamlinga fikk rekordstor oppslutning. og samlet både utøvere og trenere fra Andorra, Østerrike, Kroatia, Canada, Tsjekkia, Danmark, Spania, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Island, Italia, Japan, Latvia, Polen, Slovenia, Slovakia, Sverige og USA.