Historier å lære av
Ærlig talt - ny holdningskampanje i samarbeid med Ski-VM 2025 og FIS.
Det har gått over ti år siden Antidoping Norge (ADNO) lanserte holdningskampanjen Ærlig talt første gang.
Forebyggende antidopingarbeid har tradisjonelt sett handlet om fokus på regelverk, prosedyrer og bivirkninger. Med Ærlig talt ønsket vi å komme tettere på utøvere, trenere og personer som har kjent dopingtematikken tett på kroppen.
Gjennom ærlige og usminkede historier ville vi snakke til hjertet. Vekke følelser. Bevege. Og ved å bevege er målet igjen å bevege antidopingarbeidet og forståelsen for at vi som jobber med antidoping går på jobb hver dag for å beskytte de rene utøverne.
Historiene til Frode Estil, Steffen Kjærgaard, Eirik Verås Larsen og Marit Bjørgen var blant dem v løftet fram for ti år siden. Denne gangen er langrenn og Ski-VM utgangspunktet.
ADNO er både stolte av og takknemlig for at Ski-VM 2025 og Det internasjonale skiforbundet (FIS) er med som samarbeidspartnere av kampanjen.
Det siste året har vi møtt dopingdømte Max Hauke og Therese Johaug, treneren Trond Nystad og kontrollør Magne Slørdahl - en av hverdagsheltene i arbeidet med å verne om en ren idrett.

Stemmer som setter spor
Noen stusser sikkert på hvorfor vi gir taletid tid personer som er tatt for doping. Vi mener det er god grunn til å høre på både Hauke og Johaug. Hver på sin måte er de tydelige på at de vil at andre skal lære av deres historier.
Som Max Hauke sier:
«Hvis noen vil lære av historien, har de sjansen. Og hvis de ikke vil, er det deres valg.»
Også Johaugs feil fikk store konsekvenser, og når hun forteller sin historie i kampanjen er det for å advare spesielt yngre utøvere:
«Det er faktisk ditt ansvar, ene og alene, hva du putter i kroppen. Så sjekk alt, hver gang.»
Med sterke historier og fire tydelige stemmer håper vi at også denne utgaven av Ærlig talt teffer bredt og utfordrer til konkrete handlinger.
Fra holdning til handling
Med kampanjen ønsker vi å inspirere idretten selv til å ta tak i eget antidopingarbeid. Ved å dele kunnskap og utfordre til refleksjon kan flere få grunnleggende antidopingkunnskap gjennom e-læringen Ren Utøver. Vi håper også flere norske skiklubber og idrettslag lager sin egen handlingsplan mot doping via Rent Idrettslag - og at utøvere, ledere og støtteapparat fremsnakker en ren idrett, og benytter seg av varslingskanalen Dopingvarsel om det er noe de stusser på.
Trond Nystad er ærlig på at han trodde han alene kunne utgjøre en forskjell for å bygge en sunn idrettskultur i Østerrike. Sviket han opplevde fra egne utøvere midt under Ski-VM i Seefeld i 2019 forteller en annen historie. Og minner oss om at idretten har en større funksjon enn å vinne gullmedaljer:
«Vår jobb er å lære folk å mestre verden, ikke nødvendigvis bli verdensmestere».
Kampanje som ruller mot VM
Vi vil de neste ukene slippe diverse innhold som del av kampanjen. Det blir rikelig med video, bilder og tekst på sosiale medier, det kommer et eget magasin inn mot mesterskapet og alt skal samles på en egen nettside. Underveis skal vi også delta på en lang rekke arrangementer der historiene vil bli løftet fram.
Innslag fra kampanjen vil også synliggjøres i forbindelse med selve mesterskapet i Trondheim der Antidoping Norge også skal bidra til å innhente dopingprøver.
Første film ut var Therese Johaug der hun snakker om den vanskelige dopingsaken, innser sin egen feil og nå stiller opp for å advare andre om å ikke gjør den samme feilen som henne. Andre film ut er Magne Slørdahl. Dopingkontrollør, idrettsentusiast og forkjemper for rettferdig konkurranse. Tredje film ut er Max Hauke, den østerrikske langrennsløperen som ble tatt med nåla i armen. I filmen snakker han om hvorfor han dopet seg og hvordan det var å bli tatt. Han håper at andre kan lære av hans historie. Se filmene under.
Fjerde historie er Trond Nystad. Han var landslagssjef for Max Hauke og det østerrikske landslaget da dopingbomben slo ned. Han forteller om sine erfaringer før, under og etter og hva som er viktig som trener. Se filmen i toppen av artikkelen.