- Fortsatt for lett å dope seg uten å bli tatt

Stor interesse rundt dagens Seefeld-seminar der Hajo Seppelt var blant de som holdt innlegg.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
17260 31
Mange kom til dagens seminar for å høre ARD-journalist Hajo Seppelt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

"Hva skjedde i Seefeld?", var spørsmålet som var utgangspunkt for dagens seminar på Ullevaal stadion.

En fullsatt konferansesal spisset ørene da ARD-journalist Hajo Seppelt innledningsvis fortalte om oppspillet til opprullingen til Seefeld-aksjonen. Seppelt fortalte at han litt skeptisk ble med på å lage en dokumentar om dopingtatte Johannes Dürr. Det endte opp i at han ble gitt informasjon som han delte med myndighetsorganer.

- Vi hjalp etterforskerne på riktig vei, la oss si det på den måten. Hele saken startet med planen om å lage en dokumentar og endte med en av de største dopingskandalene i Vest-Europa, sa Seppelt.

Samarbeid må til
Da hadde allerede daglig leder i ADNO, Anders Solheim, sagt i sin innledning at det dessverre fortsatt er "for lett å dope seg uten å bli tatt, og at der dessverre fortsatt er for lett å gjøre lite antidoping, uten at det får konsekvenser".

Dr. Lars Mortseifer, juridisk direktør i Det tyske antidopingbyrået (NADA), understreket viktigheten av samspillet mellom nasjonale antidopingbyrå og myndighetsorganer for å avdekke denne type dopingnettverk. Han var også opptatt av at et godt lovverk er vesentlig og at det forebyggende antidopingarbeidet må forsterkes over hele verden.

Utøverstemmer
Utøvernes stemme er viktig i antidopingarbeidet. På dagens seminar var Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Jan Schmid utøverstemmer med klar tale.

- Jeg tror det er mange ting vi utøvere kan gjøre. Vi kan for eksempel stille oss disponible for den internasjonale skiverden med å være åpne om hvordan vi jobber og blir kjent med oss for å skjønne hvorfor vi i Norge er så gode. Verden trenger å skjønne hvor hardt og godt vi trener, sa Uhrenholdt Jacobsen.

For henne handler ikke idrett om å vinne for en hver pris, men å finne ut hvor god en kan bli.

- Når en utøver velger å dope seg, fratar en seg selv muligheten til å finne ut hvor langt du kan komme gjennom hardt arbeid.

Jan Schmid, som er på tampen av en lang kombinertkarriere, håper antidopingbevegelsen kan lære av saken i Seefeld.

- Vi ser hvor viktig det er at antidopingbyråene samarbeider med andre etterforskningsorganer. Det håper jeg kan videreutvikles, sier Schmid.

Han håper også det er mulig å lære av de personlige historiene som er del av dopingsakene som ble rullet opp.

- Kan de brukes i det forebyggende arbeidet, for eksempel, var spørsmålet Schmid reiste.

Styreleder i ADNO, Thorhild Widvey, rundet av seminaret med å takke for engasjementet.

- Bildene fra Seefeld og dagen i dag at vi har en lang vei å gå før de rene får det de fortjener. Men dette seminaret gjør meg optimistisk. Jeg håper vi alle fortsetter engasjementet i de ulike rollene vi har, sa Widvey.

Ellers på dagens seminar snakket Trond Nystad (tidligere langrennskoordinator i Østerrike), Vidar Løfshus (avtroppende landslagssjef i Norges Skiforbund), Erik Røste (president i Norges Skiforbund), Britha R. Røkenes (Antidoping Norge) og Harald Bøhler (Politidirektoratet).