Foredrag for flere idretter enn noen gang

295 nye Rent IL, nærmere 13 000 gjennomføringer av Ren Utøver og ni nye Rent SF. Slik var forebyggingsåret 2019.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Holden
Fagrådgiver Geir Holden under et foredrag for idrettsutøvere i Lillehammer.

- 2019 var et godt år for oss som driver forebyggende arbeid i idretten. Tallene viser at idretten ønsker å lære mer om antidoping, og at de tar i bruk verktøyene og programmene vi lager. Det er veldig gledelig, sier avdelingsleder for forebygging og folkehelse, Fredrik Lauritzen.

Les mer om ADNOs forebyggende arbeid her

Antidoping Norge (ADNO) har en ambisjon om å gjøre det enkelt for forbund, kretser og klubber å gjennomføre et godt forebyggende antidopingarbeid. Dette gjør vi blant annet gjennom skreddersydde verktøy og programmer som skal bygge holdninger, kunnskap og kompetanse i idretten.

Solide tall

Gjennom programmer som Rent Særforbund og Rent IL legger vi til rette for at særforbund og idrettslag skal lage egne handlingsplaner mot doping, og at de skal bidra til at egne utøvere har nødvendig kunnskap om temaet. Med Ren Utøver tilbyr vi e-læring som gir kunnskap om viktige temaer innen antidoping på en kortfattet og underholdende måte.

Bruken av programmene i 2019 har vært formidabel.

* Ni nye særforbund laget en handlingsplan mot doping og ble sertifisert som Rent Særforbund.

* 295 idrettslag sertifiserte seg etter at Rent IL ble relansert i mars. Det totale antallet idrettslag med sertifisering er nå 675.

* 12 759 utøvere gjennomførte Ren Utøver. Det betyr at over 43 000 har gjennomført siste versjon av e-læringsprogrammet.

- Nytt i 2019 var at vi relanserte Rent IL, og responsen på den nye og forbedrede versjonen har vært imponerende. Her er det enkelt for idrettslag å opprette bruker, gjennomføre diskusjonsoppgaver og komme frem til en handlingsplan tilpasset sin idrett, sier Lauritzen.

Ny tilnærming

I fjor ble det gjennomført 217 tiltak rettet mot den organiserte idretten, med totalt 9940 tilhørere/besøkende. Det har blitt holdt 192 foredrag og to stands, samtidig som vi med det nyetablerte konseptet Antidopingpatruljen har vært til stede på 23 arenaer over hele Norge.

- Antidopingpatruljen er en ny måte å drive forebyggende arbeid på. Her er vi ute på arrangementer og møter folk ansikt til ansikt, prater om idrett og antidoping og svarer på spørsmål fra utøvere og andre som er til stede. I 2019 møtte vi nærmere 1900 personer på denne måten, sier han.

De 192 foredragene er holdt for representanter fra 46 forskjellige særforbund. I løpet av 2019 har vi for eksempel snakket for utøvere i bowling, hundekjøring, undervannsrugby, cheerleading, vannpolo og functional fitness. Vi har også hatt 49 foredrag på videregående skoler med idrettsfag og 16 foredrag på toppidrettsgymnas.

Les også: - Vil bidra til at utøvere over hele verden får den nødvendige kompetansen