Etablerer internasjonalt kontrollørprogram

ADNO støtter opp om initiativet som skal heve kvaliteten på dopingtestingen.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Dopingkontroll

International Testing Agency (ITA) er etablert for å tilby antidopingtjenester til blant andre internasjonale særforbund og arrangører av større internasjonale idrettsarrangement.

Nå har byrået også tatt initiativ til å etablere et internasjonalt opplæringsprogram for dopingkontrollører. Målet er å heve kvaliteten på internasjonale dopingkontroller, for eksempel i forbindelse med store mesterskap.

Antidoping Norge (ADNO) synes det er et bra og viktig initiativ, og har derfor inngått en avtale om å rekruttere et antall norske kontrollører til å bli del av dette internasjonale korpset. Etter planen vil programmet starte opp i 2021. ADNO vil da være vertskap for en opplæringsdag for aktuelle kontrollører der ITA stiller med sine instruktører.

- Flere mesterskap, blant annet OL i Sotsji og Rio de Janeiro, viste at kvaliteten på dopingkontrollen ikke har vært på et nivå som antidopingarbeidet kan være bekjent av. Dette var også medvirkende til at ADNO har sagt nei til å sende kontrollører til OL de siste gangene. For å få opp kvaliteten til det nivået som bør forventes og som utøvere fortjener, synes vi derfor at dette er et positivt initiativ fra ITA som vi ønsker å støtte opp om, sier daglig leder i ADNO, Anders Solheim.

ITA skriver følgende i sin pressemelding:

"Programmet har som mål å sikre utøvere over hele verden, uansett hvor de blir testet og uansett hvilken sport de konkurrerer i, så skal dopingkontrollen gjennomføres sikkert, med respekt og med trent personell i henhold til World Anti-Doping Program og internasjonal best praksis."

I tillegg til Norge har Australia, Aserbajdsjan, Hviterussland, Canada, Kina, Sentral-Amerika, Storbritannia og Sør-Afrika foreløpig sluttet opp om programmet, i tillegg til European Athletics og prøvetakingsbyråene IDTM og PWC. De ITA-sertifiserte kontrollørene vil gjennomføre internasjonal testing utenfor konkurranse og i forbindelse med større internasjonale arrangement som OL.

Les hele pressemeldingen fra ITA her
.